Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

У плану израда базе за органску производњу

13

Министарство пољопривреде планира да направи базу за органску производњу, како би се заштитила органска производња и помогло потрошачима да роба која им се продаје као органска стварно таква и буде, најавио је руководилац Групе за квалитет, декларисање и означавање хране Министарства пољопривреде Бранислав Ракетић

У Србији је под органским производима мање од један одсто пољопривредног земљишта, што је веома мало, будући да се у неким развијеним земљама, као што је рецимо Аустрија тај проценат креће око 20, изјавио је руководилац Групе за квалитет, декларисање и означавање хране Министарства пољопривреде Бранислав Ракетић.

Он је учествујући на онлајн радионици пројекта Будућност српске индустрије хране у организацији Асоцијације за промоцију српске хране навео да се у нашој земљи овом врстом производње бави око 7.000, углавном малих произвођача.

– Органска производња биће све значајнија. Уважавајући то, Министарство пољопривреде је повећало субвенције и гледаћемо да се оне још повећају, да направимо диверсификацију односно да подстицаји по хектару не буду исти за производњу свих врста органских производа – рекао је Ракетић.

Навео је и да се на тржишту дешава да се производи који не задовољавају услове органске производње, продају као органски. Оценио је то као озбиљан прекршај, који се нарочито дешава на зеленим пијацама.

Ракетић је најавио и да ће са једном ИТ кућом бити направљена база за органску производњу, како би се заштитила органска производња и помогло потрошачима да роба која им се продаје као органска стварно таква и буде.

Колико је органска производња важна показује и податак о извозу ових производа. Он износи 25 милиона евра, а највише се извози у земље чланице Европске уније.

Говорећи о производима са заштићеним географским пореклом, навео је да тренутно имамо 46 производа који су заштићени на националном нивоу и изразио наду да ће се ова област регулисати законом. Ова производња би, према његовим речима, могла да помогне у заустављању одласка људи из појединих крајева Србије. Ово зато што мало већа производња оваквих производа тражи и веће количине сировина.

– Имали смо рецимо случај да није било довољно млека са Старе планине за производњу пиротског качкаваља. То би могло подстаћи неке људе да се више баве овчарством и остану у овом крају – рекао је Ракетић.

Пројекат Будућност српске хране је пре свега окренута младима, а Ракетићев савет младим произвођачима јесте да осим на примени савремених технологија, одговарајућем паковању производа и промоцији, раде на удруживању. ”Пошто је углавном реч о малим произвођачима, сматам да је удруживање једини начин да они опстану на тржишту”, истакао је Ракетић.

 

ТопПрес / Извор: Танјуг

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup