foto-tanjug AP

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван изјавио је данас да, према проценама, у земљи има између 3.500 и 4.500 дивљих депонија, мада он лично мисли да их има и више.

„Проблем је у томе, како да то решимо. Пуно таквих места тражи помало пара, то је, значи, пуно пара, и то је прича да локалним самоуправама и министарству треба и нешто новца да то решимо“, рекао је Триван током расправе у Скупштини Србије о амандманима на измене и допуне Закона о заштити животне средине.

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета је претходно указала да ће коришћење ИПАРД фондова, што је суштина измена закона, подразумевати и испуњавање одређених услова, а да има много ситуација у Србији где они нису испуњени.

„Поновићу проблем који постоји с пешчаном мафијом која је повезана с грађевинском мафијом. Ради се о експлоатацији песка и шљунка, углавном у небрањеном делу леве обале све три Мораве, Саве и Дунава. Тамо се експлоатише тај песак и шљунак без икакве контроле“, рекла је Радета.

Према њеним речима, та „пешчана мафија“ је повезана с „грађевинском мафијом“, јер они, како каже, добијају јефтино, односно бесплатно тај песак, а грађевинци то купују по повољним условима.

Како каже, ту се свакако појављује еколошки проблем, долази до промене тока река, ерозије обале, поплава чим падну „три капи кише“, наводећи да су против таквог криминала поднете само четири кривичне пријаве ове године.

„Мене лично јако тишти тај проблем с песком и шљунком. Лично сматрам да је то један од највећих проблема, јер је реч о девастирању ресурса и на то немамо право“, одговорио је министар Триван.

Он је поновио да би волео да су воде и шуме у надлежности екологије, јер би се онда говорило о ресурсима.

„Инспекције заиста морају да раде свој посао. Ја ћу озбиљно размислити о томе и да нађемо основ да се екологија укључи у ту причу. Потпуно сам свестан капитала, потпуно сам свестан ко се све бави овим послом, то ме неће импресионирати и на овај начин сте само покренули питање које ћемо покушати с колегама из других министарстава да некако решимо“, рекао је Триван.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је, говорећи о изменама и допунама закона, рекао да у њима није довољно наглашено да нема заштите животне средине без заштите природних богатстава и да свако ко примењује ИПАРД средства мора да штити животну средину.

„Морамо у закон да унесемо обавезу заштите наших природних и привредних богатстава. Ако то не унесемо, немојте после да се жалимо када неко злоупотребљава наше ресурсе“, подвукао је Обрадовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг