FOTO TANJUG APFOTO TANJUG AP

Сваки пети смртни случај у Србији последица је неке малигне болести. Од рака годишње оболи више од 35.000 људи, а умре око 20.000. Иако већина малигних болести може да се спречи, на време открије и лечи – у Србији није тако. Није најчешћи али је најсмртоноснији гинеколошки канцер.

У Србији дневно најмање једна жена умре а две оболе од рака јајника. Стручњаци поручују: Годишњи гинеколошки преглед је обавезан, а ако се појаве одређени симптоми и трају данима – јавите се лекару.

Шеф Хируршке и Онколошке службе у ГАК „Народни фронт“ проф. др Владимир Пажин истиче да су ти симптоми надутост стомака, губитак апетита, местимични болови у малој карлици, поремећај столице, мокрења, јачи болови.

„Тада пацијенткиња свакако треба да се обрати доктору, ако већ њој не падне на памет да би то могло бити нешто опасно по њу, доктору би свакако требало, па ће је упутити на даља испитивања“, рекао је др Пажин.

Горица Ђокић из Удружења за борбу против рака јајника „Проговори“ указује да болест не долази преко ноћи.

„Свако се од нас пита ‘зашто баш ја’, и мислимо да нас никада неће стрефити таква катастрофална болест. Ја сам брзо своје снаге консолидовала, била свесна да морам да истрпим лечење које је мукотрпно јер болест не долази преко ноћи и не може преко ноћи да се излечи“, рекла је Ђокићева.

Од прошле године на листи лекова је и један иновативни лек за карцином јајника. Лекари, а пре свих пацијенткиње, очекују да о трошку државе ускоро добију још један лек који одлаже поновну појаву болести.

„Сваки помак и увођење нових модерних иновативних терапија сигурно да радује сваког доктора који онда може боље да помогне пацијенту. Овај лек одлаже поновно напредовање болести и даје један дуги период без напредовања болести“, истиче медикални онколог проф. др Сузана Васовић са Института за онкологију и радиологију Србије.

Борба против свих малигних болести је маратонска – то најбоље знају пацијенти и њихове породице. Зато је овододишњи 31. Београдски маратон посвећен борби против рака. У оквиру Националне кампање РТС-а, послаће се заједничка порука да мора да се активира у борби за здравље, а против рака, јер откривен на време – рак је излечив.

ТопПрес/ Извор: РТС