У Србију стигло још пола милиона доза вакцина Синофарм; Брнабић: Имунизовано 26 одсто пунолетне популације

У Србију стигло још пола милиона доза вакцина Синофарм; Брнабић: Имунизовано 26 одсто пунолетне популације

Нови контигент од пола милиона доза вакцина кинеског произвођача Синофарм против вируса корона стигао је данас у Србију.

Авион са вакцинама слетео је на Аеродрому „Никола Тесла“ нешто после 10.30 часова, а дочекале су га премијерка Ана Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Премијерка је раније најавила да би у нашу земљу требало да стигне 500.000 доза Синофарм цепива.

Почетком марта у Србију је стигло пола милиона доза вакцина кинеског Синофарма.

Први контигент од милион доза цепива Синофарм стигао је у нашу земљу 16. јануара, а након тога још пола милиона у фебруару.

Брнабић: Из Кине до сада испоручено 2,5 милиона вакцина

Брнабић је истакла да је само из Кине у Србију допремљено 2,5 милиона вакцина. Брнабић је, у изјави новинарима, рекла да са новом испоруком пола милиона доза, Србија од Кине добила испоручено укупно 2,5 милиона вакцина.

Свих осталих вакцина имамо, додаје, нешто мање од милион.

Са сутрашњом испоруком од 106.420 Фајзер вакцина, поручује, имаћемо укупно 3,5 милиона вакцина.

„Све вакцине смо платили, и све које смо добили из Ковакса система смо платили. Ова испорука довољно говори о партнерству са Кином и о томе колико су нам наши партнери из Кине и компаније Синофарм изашли у сусрет и помогли да се кампања масовне имунизације у Србији одвија као што је планирано“, истакла је Брнабић.

Казала је да је охрабрује чињеница да имамо 26 одсто од укупне пунолетне популације вакцинисане барем једном дозом, а 20 одсто са две дозе.

„Циљ нам је да до краја априла имамо око 40 одсто пунолетне популације вакцинисане првом вакцином“, навела је Брнабић.

Она је казала да је посебно радује податак, који је видела јутрос, а који је важан за нашу земљу и здравствени систем, да је у старосној популацији између 65 и 74 године вакцинисано преко 51 одсто становништва. У старосној групи преко 75 година имамо 42 одсто вакцинисаних. То је оно што је важно наставити у наредним данима. Потребно је да заштитимо те две старосне категорије пре свега, па хроничне категорије како би смањили притисак на здравствени систем“, објаснила је она.

Амбасадорка Кине Чен Бо указала је да Кина, као и Србија, спроводи масовну вакцинацију, током које је до јуче дато 140 милиона доза цепива.

„Кина је најмногољуднија земља на свету. Домаћа потражња за вакцинама је огромна, али сматрамо да све земље у свету припадају једној судбинској заједници. Кинеске компаније су спремне да обезбеде што више вакцина и другим земљама“, поручила је она.

Амбасадорка је изразила наду да ће нови контингент кинеске вакцине додатно помоћи процесу изградње „имуног зида“ Србије.

Приступ Србије вакцинацији се исплатио

Србија је постигла одличне резултате у вакцинацији, захваљујући томе што је питање набавке вакцине третирала као здравствено, а не геополитичко питање, уз успешан процес дигитализације, изјавила је Брнабић.

Брнабић је тако одговорила данас на констатацију новинарке финског јавног сервиса да Србија ваксинише брже него ЕУ и питање како је то држава постигла.

„У основи су две важне ствари, а једна је да то смо то третирали као здравствено, а не геополитичко питање и разговарали смо са свим произвођачима, са истока и запада, нисмо водили рачуна о географском пореклу, већ о безбедности и ефикасности вакцина“, рекла је премијерка.

У том смислу, истакла је да је Србија била једна од првих пет земаља које су потписале билатералан уговор са Фајзером и прва у Европи која је потписала уговор са кинеским Синофармом.

Као други разлог, навела је успешан процес дигитализације, у који је, истакла је, много уложено у последњих четири, пет година.

То је омогућило да направимо сопствени ИТ систем, који је обезбедио организовање ефикасне, масовне вакцинације и једноставну пријаву грађана.

„Ово смо посматрали као здравствено, а не политичко питање, уз успешну дигитализацију и све се исплатило“, рекла је Брнабић.

Сулуде инсинуације да се неко уградио у цену витамина

Брнабић је изјавила да је, када је реч о набавци витамина који ће бити подељени пензионерима, најважније да се за најмања могућа средстава, набави највише витамина, што је, истиче, урађено и овог пута.

“И као што су биле страшне, монструозне тврдње да се неко уграђивао у цену ковид болнице, монстурозне су и инсинуације да би се неко уграђивао у цену витамина. Мени је то сумануто и сулудо. Ја тако нешто не бих могла ни да помислим”, рекла је Брнабић одговарајући на питање да ли је набавка витамина морала да буде хитна и има ли ту сукоба интереса, јер је изабрана, како је речено, понуда човека за кога је председник рекао да му је пријатељ.

Брнабић је рекла да се тема тако опет пребацује у поље које не треба да буде на првом месту, већ то треба да буду безбедност и здравље грађана и брига о њима, пре свега најстаријима.

Она је навела и да нема у Србији много произвођача витамина, ни оних који их продају, ни оних који су присутни на тржишту, те да тешко може да замисли да критичари ове акције не би нашли сукоб инетерса, да је од било кога набавјлено.

„Ово је релативно мала земља, сви се знају, али када људи крену да извлаче побочне везе, свако може да се повеже са сваким”, рекла је Брнабић.

“А, да ли је Александар Вучић познаје некога…па, познаје милион људи, не знам шта то доказује”, додала је Брнабић.

Вакцине се већ вечерас дистрибуирају-у хладном ланцу стално

Синофарм вакцине против корона вируса, које су данас стигле на Аеродром „Никола Тесла“, брзо су стигле, уз обезбеђивање „хладног ланца“ транспорта, у централни магацин на београдским Вилиним водама, одакле ће вечерас кренути ка здравственим установама и местима за вакцинацију.

„Вакцине не проводе пуно времена у централном магацину. Оног тренутка када дођу у Фармалогист, постоји већ дистрибутивни план, оне се припремају, пакују и у најкраћем могућем временском периоду, конкретно вечерас, креће дистрибуција ових вакцина ка институтима, вакциналним пунктовима и домовима здравља“, рекла је на лицу места за Танјуг Горана Николић из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

Централни магацин РФЗО је у простору Фармалогиста, а формиран је на почетку пандемије.

„Ту се чувају кључни лекови за Ковид. Тако је омогућено да све здравствене установе имају довољне количине лекова у сваком тренутку. Дистрибуција лекова се врши на захтев здравствених установа и то у најкраћем могућем периоду унутар 24 часа“, рекла је она.

У посебном делу је „хладна комора“ где се чува и вакцина против корона вируса кинеског „Синофарма“.

„То је вакцина која захтева посебан режим хладног ланца, на температури од 2 до 8 степени како за чување тако и за транспорт. До централног магацина вакцина се транспортује у посебно контролисаним, терморегулационим контејнерима, и допрема до комора где се такође чува на истом температурном режиму“, објаснила је она.

Вакцине се даље, у строго контролисаним условима и на основу дистрибутивног плана, одатле отпремају ка институтима, домовима здравља и до вакциналних пунктова.

„Евиденција се врши свакодневно, у сваком тренутку знамо број вакцина како за прву дозу, тако и за другу дозу, и наравно коме су све дистрибуиране“, рекла је она.

Контејнере са вакцинама прате дата логери који у сваком моменту бележе промене спољних услова у транспорту.

Подаци су очитани одмах по складиштењу вакцина у Централни магацин а њих прате како испоручиоци вакцина, тако и контролна тела.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI