У царинским складиштима широм Србије данас је почела сезона аукција заплењене робе на граничним прелазима, али и путевима у нашој земљи, кажу за Тањуг у Управи царина. Тренутно се ради и на изради апликације преко које ће моћи да се купује одузета роба, а план је да апликација проради у другој половини ове године.

Аутомобили, мотори, луксузни чамци, али и хиљаде различитих предмета попут телевизора, цигарета и гардеробе налази се у специјалним магацинима широм Србије. На простору царинарнице Београд на Бежанијској коси чува се, међу стотинама других аутомобила, и луксузни “Крајслер”, међутим, овај ауто се налази на потерници Интерпола.

Неки од ових аутомобила и мотора годинама, под отвореним небом, чекају купца, а прва следећа прилика да им се пронађе власник биће 5. априла, за када је заказана јавна лицитација у Царинарници Београд.

Царински службеник у овој царинарници Божидар Ђурић објашњава како тече поступак, од провере сумњивог возила и путника, заплене, до одлуке суда да одузета роба иде на добош.

Фото: Принтскрин, Блиц, Танјуг

– Кад се изврши заплена, странка добије потврду о одузетим предметима и роба се смешта у сабирни центар Царинарнице Београд на Бежанијској коси у магацин отвореног и затвореног дела где је под надзором.

Обзиром да поступци пред судовима трају годинама, и “одузета роба чека” да се цео случај заврши и, или врати власнику или нађе новог на јавној лицитацији.

Коначну одлуку о судбини робе доноси суд, који налаже како ће се са њом даље поступати, а приходи остварени од продаје царинске робе на лицитацијама сливају се у државну касу.

Уколико, на пример, шверцована гардероба, фармерице, јакне, патике, мајице, копије познатих брендова, не пронађу новог власника, чекају нову лицитацију, а уништава се забрањена роба, наркотици, цигарете и копије познатих брендова.

– Царинарница Београд је прошле године имала седам јавних лицитација царинске робе и четири лицитације заплењених возила и робе – подсећа Ђурић.

Он каже и да је у току поступак израде апликације за е-продају царинске робе, а циљ израде ове апликације је да се заинтересованима омогући да лицитирају “из фотеље”, а држава увећа приходе у својој каси.

Управа царина је за последње три године у државни буџет уплатила више од 2,5 милиона евра остварених путем јавних лицитација, кажу надлежни.

ТопПрес/ Извор: Танјуг