Топола – Члан општинског већа Тополе Драган Јовановић најавио је долазак немачке фирме „Groschopp“ која ће у Жабару код Тополе да производи електромоторе, као и роботе за индустрију.

Јовановић је на свом Фејсбук профилу написао да је договорено да немачка компанија отвори ћерку фирму, што је оценио као важно „и због прихода општине од пореза на добит“.

„Сама инвестиција ће бити више милиона евра и запослиће велики број, како средње образоване, тако и високо образоване радне снаге и мушког и женског пола“, навео је Јовановић.

Додао је да је у компанији у току израда пројекта, па када буде завршена изаћи ће са тачним цифрама, што очекује да ће бити до краја јануара.

Јовановић је навео да ће немачки партнер узети у закуп постојећи простор у селу Жабар који је сада руиниран и не користи се.

„Општина ће се обавезати да ће током 2022. године продати целокупни објекат по тржишној цени немачком партнеру“, објаснио је Јовановић.

Према његовим речима, у делу јединственог објекта сада се налази школа и одељење предшколске установе, а немачки партнер обавезаће се да у року од годину дана сагради нову школу на земљишту које ће му општина доделити у договору са месном заједницом.

„Тек тада ће се постојеће истурено одељење школе Карађорђе у Жабару преселити у нов простор, а нови власници ће ући у тај део објекта“, написао је Јовановић.

Он је додао да ће нова школа бити модерна и ширег капацитета, јер ће, како је казао, у перспективи у њу ићи и деца радника који буду дошли и Тополу да раде у новој фабрици.

„Реално Топола нема у овом тренутку довољно квалификоване радне снаге која може задовољити такву фабрику“, оценио је Јовановић.

Он је рекао да је поносан што цео тај посао „(општина) ради сама без икакве помоћи државе и било кога другог“.

Јовановић је најавио да ће после Божича имати састанке са мештанима у Жабару како би их упознао са плановима и да се одреди где ће бити парцела за нову школу у којој ће бити и део предшколске установе као и простор за месну канцеларију.

ТопПрес/ Извор: Бета