Угоститељски објекти и тржни центри остају затворени, вакцинисани грађани могу да уђу у земљу без PCR теста

Угоститељски објекти и тржни центри остају затворени, вакцинисани грађани могу да уђу у земљу без PCR теста

На данашњој седници Кризног штаба анализирана је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији и констатовано је да актуелне мере дају резултате, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Гојковић је, после седнице Кризног штаба, у изјави новинарима рекао да и даље постоји велики број новозаражених грађана.

„Свакодневно се тај број повећава минимално на претхнодни дан што говори да увсојене мере делују. Тај број је и даље висок и једноставно потребно је да наставимо што смо радили до сада да се сви максимално придржавамо постојећих мера и да се вакцинишемо. Вакцине су оно што нас једино може дугорочно извући из епидемије“, нагласио је он.

Указао је да је анализиран и захтев Министарства просвете да се омогући првенствено ђацима који су од почетка године на онлајн настави, уз све могуће епидемиолошке мере, да се оцењују у малим групама у школама где постоји таква могућност.

Министарство ће, најавио је, у кординацији са локалним самоуправама покушати да изнађе могућности да ученици, где је неопходно да се оцене, а за то је потребан лични контакт, дозволи да то ураде.

Гојковић је додао да је данас разговарано и у вези уласка грађана Србије у земљу који су потпуно вакцинисани.

Влада ће уредбом, како је објаснио, прецизирати да сви они који буду потпуно вакцинисани, са потврдом о вакцинацији из Србије, добију могућност да уђу у земљу без PCR теста и без изолације.

Исто важи и за стране држављане, који ће без PCR теста и карантина моћи да уђу у Србију, ако су потпуно вакцинисани вакцинама из Србије.

„Потпуна вакцинација подразумева две дозе Фајзерове, Спутњик В И Синофарм вакцине. С обзиром да АстраЗенека у овом тренутку има само једну дозу, подразумева се да је једна доза у равни са ове три вакцине које захтевају двоструку имунизацију“, објаснио је Гојковић.

Он је додао да се држава припрема за Ускрс, и то не само католички, већ и православни за шест недеља, па ће се о мерама за тај период разговарати.

Гојковић је казао да актуелне мере остају до даљег на снази, јер доприносе да нема експоненцијални скок заражених.

„Да нема мера тај број би био сигурно вишеструко већи. До следеће седнице Крузног штаба не разговарамо о попуштању мера“, поручио је он.

Казао је да држава чини све да помогне свима који немају могуцнност да привређују и нагласио да је најбољи економски подстицај у овом тренутку вакцинација.

Он је подсетио да је до сада вакцинисано око 1,3 милиона људи, да је скоро 900.000 потпуно имунизовано.

“Што више се грађана вакцинише мања могућност да се разболе, и фактички никаква могућност да имају леталан исход. Сви који су потпуно имунизовани и где је прошло две до четири недеље од ревакцинације нису животно угрожени, нико од њих није имао изузетно тешку клиничку слику. Можете да се разболите, али основна поента вакцинације је да се не разболите тешко“, објаснио је Гојковић.

„Уколико будемо поштовали мере на даље очекујемо да ће са повећаним бројем вакцинисаних број новозаражених почети да пада. Усталили смо се на веома виском броју и зато нема попуштања мера. Али стриктном применом епидемиолошких мера и вакцинацијом, видели смо на примеру Израела и Велике Британије, након две недеље почиње да пада број заражених. Зато сада све зависи од нас колико будемо поштовали мере И колико се будемо вакцинисали“, казао је он.

Рекао је да је Кризни штаб на дневном нивоу комуникације, да се састаје у зависности потреба, као што су данас били захтев Министарства просвете и уредба о уласку у земљу.

Упитан када ће се Кризни штаб поново састати, рекао је да ће сигурно до краја недеље.

Гојковић истиче да са свих састанака Кризни штаб излази са јединственим ставом.

“Наравно да има полемике на састанку, јер свако има право да изнесе своје мишљење, али далеко смо од тога да неко напушта Кризни штаб. Велика већина потенцирала је да жели да остане до краја. Ми смо на пола пута избављења из канџи короне“, рекао је он.

Упитан за карантин за контакт особе заражених, Гојковић је појаснио да сви који у свом домаћинству имају неког укућана који је оболео, морају да иду у изолацију.

То, додаје, не важи за оне за које се зна да су прележали корону, оне који су се вакцинисали и здравствене раднике.

„Људи који нису заражени короном, који болују од неких других болести можда су највећи губитници свега овога“, констатовао је он, додајући да се не може дозволити да инфективна болест хара, да се мешају у болници нонковид и ковид пацијенти.

„До сада смо у здравственом систему успели да немамо интерхоспиталних инфекција, што је огроман успех здравственог система“ рекао је он.

Гојковић је указао да се људи разбољевају и од других болести и да је због тога апел да се што више грађана вакцинише, јер се тиме смањује притисак на болнице.

Весић: У понедељак о отварању угоститељских објеката 

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да Београд није задовољан јер на данашњој седници кризног штаба није било попуштања мера, али да поштује став премијерке Ане Брнабић, која је на почетку седнице рекла да се о попуштању, али ни заоштравању мера, неће расправљати.

Весић је на своом Фејсбуку написао да ће се сачекати понедељак, када ће тражити да се о том предлогу расправља.

Како је рекао, из дела медицинског дела Кризног штаба речено је да ће до краја недеље доћи до смањења броја заражених и да „морамо да издржимо до понедељка”, али и да „неки мисле да се то неће догодити“.

„Београд веома поштује напоре премијерке Брнабић која води Кризни штаб и која је увек, када год је могла, излазила у сусрет привреди. Зато Београд поштује њену одлуку. Питање отварања угоститељских објеката и тржних центара поставићемо у понедељак, јер моја обавеза је да се борим за радна места људи“, написао је Весић.

Унија послодаваца Србије: Активирати економски Кризни штаб и подржати најслабије

Унија послодаваца Србије (УПС) затражила је данас од Владе Србије да у проналажење решење за одрживост привреде у условима пандемије укључи и друге актере, да постојећи Кризни штаб претвори у медицинско тело, а предложене су и конкретне мере за растерећење најугроженијих сектора привреде.

Председник Извршног одбора УПС-а Андреја Бркић на онлајн конференцији за медије рекао је да пандемија сада изгледа као нормалност у којој ћемо живети.

„Морамо да се снађемо и нађемо најбољи начин да организујемо своје пословање и живот. Да заштитимо грађане, али и запослене у компанијама“, рекао је Бркић.

УПС је оценио да је постојање Кризног штаба у садашњој форми неодрживо, те да га треба реорганизовати.

„Велика је важност Кризног штаба као медицинског тела, а Влада Србије мере треба да више сагледава и са привредницима“, истакао је он.

Као пример навео је могућност да приоритет у раду добију угоститељски објекти и хотели где су запослени вакцинисани што би, оценио је, била добра порука за имунизацију.

„Медицинске надлежности да остану Кризном штабу а да држава и министарства преузму остале надлежности и да воде рачуна о привреди, животу, култури“, рекао је Бркић.

Додао је да се морају наћи праве мере које ће дати боље резултате и око заштите грађана и у функционисању компанија.

Навео је да се угоститељски објекти могу отворити и уз оштрије мере чије поштравање би се неселективно контролисало.

Бркић је рекао да би Влада Србије требало да у разговоре о мерама укључи и инситуције као што су социјално економски савети и Фискални савет како би сазнали право стање на терену и добили вредне предлоге за што боље и нормалније функционисање у будућности.

Директорка Сектора за правне послове и социјални дијалог УПС-а Светлана Будимчевић рекла је да је до сада држава показала да је партнер привреди, али да криза траје.

Објашњавајући пакет мера које је УПС јуче упутио Влади Србије и премијерки Ани Брнабић, она је истакла да стратегија краткорочних мера у условима пандемије која траје треба да прерасте у стратегију одрживог развоја.

„Желимо да будемо партнер Влади Србије и синдикатима, и да покажемо како заједничким снагама можемо да радимо у овој новој реалности“, рекла је она.

УПС је од Владе Србије затражио низ мера за најшири сектор услужних делатности које је пандемија највише угрозила.

Затражено је смањење пореза на додату вредност за храну и пиће на 10 процената за хотелијерство и угоститељство, као и ослобађање плаћања пореза на добит за најугроженије секторе којима је у протеклом периоду био забрањен рад.

УПС је затражио и одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде за делатности којима је у протеклом периоду био мерама ограничен и отежан рад.

За делатности којима је био забрањен рад, односно онемогућено пословање затражено је ослобађање плаћања доприноса и пореза на зараде.

УПС од Владе Србије тражи и обустављање увођења нових такси и других дажбина на републичком и локалном нивоу, као и ослобађање плаћања низа такси од коришћења башти и фирмарина до еколошких и такси за одводњавање.

Будимчевићева је нагласила да се УПС залаже и за благовремено дефинисање јасних сета заштитних мера што би много значило привредницима у организацији њиховог посла, као и за неселективну контрола спровођена мера.

Она је подсетила да је УПС предлагао и доношење националне стратегије развоја чији би циљеви дали јаснији оквир за оријентацију привредницима.

Директорка Сектора за чланство УПС Љиљана Павловић подсетила је да су привредници били посебно задовољни радом Кризног штаба прошле године у првом маху пандемије када је Привредна комора Србије као представник привреде била укључена у економски део штаба.

На питање шта се догодило са економским кризним штабом, она је истакла да послодавци после прошлогодишњег оптимизма да ће се пословање у нормалу вратити за 6-12 месеци сада не виде како уопште до нормале доћи.

„Крај пандемије је непредвиљив а привредни живот мора другачије да се организује зато УПС предлаже да се донесу дугорочне уместо краткорочних мера“, рекла је Павловићева.

За садашњи начин доношења и мере Кризног штаба она је истакла да су често нејасне и непрецизне па послодавци нису сигурни на кога се односе што штети и иначе пољуљаном пословању.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI