Странка Демократе Србије приступила је данас Социјалдемократској странци (СДС), а председник СДС Борис Тадић каже да још нису донели коначну одлуку о томе ко ће бити њихови кандидати на председничким, парламентарним и локалним изборима.

Тадић је новинарима, после скупштине СДС на којој је дошло до уједињења две странке, рекао да је идеја да се обнове потенцијали некадасање Демократске странке и да су посвећени идејама социјалдемократије и изградње демократских институција.

Он сматра да владајућа странка нема компетентност за управљање државом.

Тадић је навео да СДС већ две године позива демократску опозицију на договор, али да странке већином одбијају сарадњу, без, како каже, правог образложења, чиме преузимају одговорност за укупне резултате опозиције на овим изборима.

Рекао је да СДС остаје привржена идеји потенцијаног договора са осталим опозиционим странкама и најавио да ће на изборима наступити са својим партнерима са којима су правили платформу за преговоре о изборним условима.

На питање да ли ће се кандидовати за председника државе, Тадић је рекао да његова одлука зависи од тога да ли ће се појавити нови кандидати способни да, како каже, реформишу систем и исправе све што ће остати иза актуелне власти.

Казао је да његова одлука о кандидатури зависи и од тога колико би она могла да допринесе да буде другог круга.

Оценио је да се на српској политичкој сцени у последњих 10 година није појавио велики број кандидата, који би освежили и оснажили српску политику и обављали дужност председника, те да ће с тога размислити „да ли ће ипак морати да се кандидује за председника на овим изборима“.

Када су у питању парламентарни избори, Тадић је изјавио да још није донета одлука о томе ко ће бити на челу листе за изборе, а да су у току и договори за избор кандидата за градоначелника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг