Топола – Председник Србије Александар Вучић је данас, током обиласка Краљевске винарије у Тополи, обећао да ће држава помоћи финансијски реализацију пројекта реконструкције и адаптације винарије, која ће коштати око 200 милиона евра.

Директор Регионалне агенције за развој из Крагујевца Ненад Поповић је, представљајући план радова председнику Вучићу, рекао је да ће цена бити 200 милиона евра и да се не тражи ни динар из буџета Србије, јер ће посао бити финансиран уз помоћ Министарстава за европске интеграције, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Делегације ЕУ у Србији.

Фото: ТопПрес

Он је обавестио председника да се Удружење винара Шумадије, које броји 46 чланова, ангажовало да помогне и већ је обновило мањи део простора и купило лабораторију у којој се експериментише са производњом вина из аутохтоне сорте грожђа прокупац.

„Радимо са њима да бисмо створили идентитет наше Шумадије и Србије. Неопходно је да се интервенише на објекту, јер је деценијама запуштан, тако да прети рушење крова и свега осталог. Ради се о програму за унапређење туризма и културног наслеђа“, рекао је Поповић.

Фото: ТопПрес

Објаснио је да ће бити реконструисана читава зграда уз проширење сале у којој ће туристи дегустирати вина, простор за паковање вина, продавница и ресторан укупне површине 1.100 квадратних метара.

„Ради се о 1.400 квадратних метара крова који највише угрожава објекат и све то по захтевима Завода за заштиту споменика културе. Траже да обнову радимо по технологијама од пре 100 година, а завршетак радова се очекује 2023. године“, рекао је Поповић.

Фото: ТопПрес

Вучић је ипак најавио да ће држава помоћи, мада је оценио да су радови скупи.

Фото: ТопПрес

„Нека дају из европских фондова колико могу, остатак ћемо ми да дамо, само није јефтино. Не знам зашто кошта 1.600 евра по квадрату“, зачудио се Вучић.

Председник је обавештен да је 2007. када је основано Удружење винара Шумадије у њему било пет-шест винарија, а да их данас има 46 укупно, на шта је Вучић одговорио да су Шумадија и Фрушка гора постали центри винарства у Србији.

Он је рекао да има произвођача у Шумадији који праве одличан прокупац и да је то вино наша велика шанса у извозу.

Фото: ТопПрес

„Ако завршимо како треба Споразум о слободној трговини са Кином, онда наша вина на том тржишту са 30 одсто нижом ценом могу да имају добру прођу, посебно што је тржиште огромно“, рекао је Вучић.

Приметио је да наши винари напредују у квалитету и да су у региону само неки произвођачи за нијансу испред нас по квалитету, али сви остали нису.

„Ми ћемо да задржимо сајам вина у оквиру Отвореног Балкана заувек у Србији и следеће године ћемо да имамо још више излагача и купаца“, најавио је Вучић.

Фото: ТопПрес

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је вино које је извезено у Кину са Фрушке Горе постигло цену шест до седам евра по флаши, док се у Русији продаје по 3,4 евра.

Вучић је закључио да нам недостају виногради и додао како то не разуме, јер држава огроман новац даје за нове засаде.

Он је потом обишао музеј у склопу Краљеве винарије у коме су међу експонатима  преса за грожђе, велики декантер, буре које су Словенци поклонили краљици Марији са њеним иницијалима, као и три винска бурета, поклон Србије, Словеније и Хрватске краљу Александру I Карађорђевићу на којима су урезани почетни стихови химни трију народа.

Фото: ТопПрес

У Тополи се овог викенда одржава тродневна традиционална манифестација „Опленачка берба“ 59, пут заредом, у оквиру које су организовани Сабор изворног народног стваралаштва, као и бројна такмичења и изложбе традиционалних гастрономских специјалитета, вина и ракије.

Председника Вучића су у Тополи дочекали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, председник општине Топола Владимир Радојковић, владика шумадијски Јован и народни посланик Драган Јовановић.

Тродневна манифестација „Опленачка берба“ одржава се овог викенда 59. пут у Тополи и има привредно-туристички карактер.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Танјуг

Фото: ТопПрес