Боја и изглед униформе приватног обезбеђења не смеју да подсећају на оне које носе полиција, Војска Србије, царина и други државни органи, прописано је новим Правилником о боји и саставним деловима униформе службеника обезбедења који је објављен у „Службеном гласнику“.

Тако униформа приватног обезбеђења не сме да буде тамно-плаве боје и на њој не смеју да стоје државна обележја Републике Србије.

Прописано је и да се лого на униформама приватног обезбеђења мора разликовати од обележја припадника Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, царине и других државних органа који носе униформу.

На униформи приватног обезбеђена не смеју се налазити обележја, односно натписи који нису у складу са правилником, а нароцито речи: полиција, жандармерија, милиција, војска или било која друга реч, на српском или другом језику, која може да наведе на закљуцак да се ради о припаднику државног органа.

Правилником, који је потписао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, прописано је да униформа може бити летња и зимска, а њени делови су кошуља или мајица са крагном дугих или кратких рукава, панталоне или сукња, јакна или блуза, чарапе, каиш, плитке или полудубоке ципеле или патике.

Делови униформе могу да буду и качкет или капа, џемпер, прслук, шал, кравата, рукавице, једноделни комбинезон, кишни мантил и чизме или дубоке патике.

Мајица, кошуља, комбинезон, јакна или други горњи део униформе приватног обезбеђења мора да садржи јасно уочљив лого и натпис „Обезбедење“, а додатно и реч „Security“.

Прецизирано је да се лого и натпис „Обезбеђење“ носе се на рукавима или у пределу груди горњих делова униформе, тако да буду јасно видљиви, а могу се носити и на капи или кацкету.

Штампани флуоресцентни натпис „Обезбеђење“, а додатно и реч „Security“ носи се на ледима горњих делова униформе.
Када службеник обезбедења преко униформе или дела униформе носи заштитну опрему лого и натписе „Обезбедење“ и „Security“ морају бити истакнути и на тој опреми.

Правно лице и предузетник за приватно обезбедење који је својим актом утврдио тамно-плаву боју униформе службеника обезбедења, дужан је да се усклади са новим правилником најкасније до 3. априла 2021. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг