Управа за заштиту биља и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) упозорили су данас пољопривреднике, кориснике средстава за заштиту биља и пчеларе да је због периода цветања воћа повећан ризик да дође до тровања пчела.

Указују да неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање, па услед лошег опрашивања опада и принос, а и смањује се квалитет плодова.

Закон забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече ни рано ујутру, наведено је у заједничком саопштењу Управе за заштиту биља и СПОС-а.

Средства за заштиту биља се примењују у складу са регистрацијом – декларацијом и упутством, а такође је важно да се поштује предвиђена концентрација и каренца, у складу са добром пољопривредном праксом.

Управа за заштиту биља апелује на пољопривредне произвођаче, да приликом примене средстава за заштиту биља отровних за пчеле прво сузбију корове у воћњацима, јер управо корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела и да поред тога што биљке које третирају нису у фази цветања, до тровања дође зато што пчеле иду на коровске биљке које су у цвету.

Такође, потребно је скренути посебно пажњу пољопривредним произвођачима да је приликом третирања уљане репице инсектицидима забрањено примењивати инсектициде који су отровни за пчеле у току цветања.

Управа апелује да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства за заштиту биља која имају краћи период деловања.

„Захваљујући одличној сарадњи СПОС – а са Управом за заштиту биља, која је из године у годину све боља и прошле сезоне су успели превентивно да зауставе пар најављених третирања уљане репице у цвету и СПОС им захваљује на томе“, наводи се у саопштењу.

Третирање комараца из ваздуха, такође, представља огроман проблем, јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују.

„Апелујемо на надлежне, пре свега локалне самоуправе, да третирање комараца из ваздуха не спроводе, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела“.

У оквиру четворогодишњег пројекта у вези са проблемом тровања пчела пестицидима у пољопривреди, који је СПОС добио на конкурсу Националне алијансе за локални економски развој, која га спроводи у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике (РСЈП), а финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), потписана је декларација о заштити пчела у Србији са више градова и општина.

Главна активност коју очекују од потписивања декларације јесте постепено укидање третирања комараца из авиона средствима отровним за пчеле.

Позивају представнике градова и општина који нису потписали декларацију да то учине.

СПОС је захвалио председници Владе Србије Ани Брнабић, министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, Управи за заштиту биља и Управи за ветерину на свему што чине за пчеларство Србије, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг