foto-pixabayfoto-pixabay

Здравствене установе крећу ове недеље у набавку терапије за оболеле од мукополисахаридозе тип 4, а ускоро и за оне који пате од спиналне мишићне атрофије. Из РФЗО-а најављују да ће од 15. јуна бити омогућено замрзавање репродуктивног материјала.

Више пута надлежни су најављивали и обећавали да ће оболели од две ретке тешке болести добити терапију о трошку државе.

В. Д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић је у Дневнику РТС-а рекла да је тај Фонд завршио техничку процедуру и обавестио здравствене установе да могу да крену са набавком лека за оболеле од мукополисахаридозе тип 4.

И терапија за спиналну мишићну атрофију је у завршној фази – следеће недеље може да се крене и у набавку те терапије.

То су, истиче Радојевић Шкодрићева, јако скупе терапије, за спиналну мишићну атрофију је најскупља на свету. Средства се обезбеђују из буџета Републике Србије, из фонда за ретке болести.

„Сва деца оболела од МПС 4 ће добити терапију, а Министарство и РФЗО разматрају могућност да је добију и одрасли. За спиналну мишићну атрофију добија је прва група пацијената коју је одредила Комисија Републичког фонда. Од следеће недеље се разматра и друга група пацијената. Уведене су и две студије од стране фармацеутских компанија, где ће пацијенти такође бити лечени овим леком“, навела је в. д. директора РФЗО-а.

Од маја је требало да, први пут о трошку државе, буде омогућено и замрзавање репродуктивног материјала. Са тим ће се, истиче Радојевић Шкодрићева, коначно кренути од 15. јуна.

А јун ће бити најважнији месец за најбоље дипломце медицинских факултета који би требало да добију посао.

„Завршен је први круг разговора са завршеним дипломцима медицинских факултета. Они су изразили жеље поводом места у којем желе да буду, здравствених установа и специјализације коју желе. И са Комисијом и министром здравља ће разговарати“, рекла је Радојевић Шкодрићева додајући да ће приликом запошљавања гледати да испуне њихове жеље.

ТопПрес/ Извор: РТС