Усвојена иницијатива за споменик краљу Александру I Карађорђевићу

Усвојена иницијатива за споменик краљу Александру I Карађорђевићу

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града усвојила је иницијативу да се подигне споменик краљу Александру I Карађорђевићу у Београду.

Такође, усвојена је и иницијатива за именовање сквера Косте Шонде на Дорћолу, саопштила је Градска управа. Иницијативу за подизање споменика краљу Александру I Карађорђевићу поднео је председник Србије Александар Вучић, у својству грађанина, а споменик би био подигнут на платоу између Старог и Новог двора, односно између здања Генералног секретаријата председника Републике и Скупштине града Београда.

Александар I Карађорђевић био је престолонаследник Краљевине Србије, престолонаследник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, и краљ Југославије. Трагично је изгубио живот у Марсељском атентату 9. октобра 1934. године, поставши прва жртва фашизма у Европи.

Комисија је усвојила и иницијативу удружења „Доњи Дорћол“ за именовање сквера Косте Шонде на углу Цара Уроша и Солунске улице.

Комисија је дала и сагласност општини Младеновац за подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу на централном делу Градског парка у тој општини.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI