Фото: ThinkstockФото: Thinkstock

У Србији се годишње потроши две милијарде пластичних кеса које се тешко разграђују и угрожавају животну средину, речено је на данашњем панелу о наплати пластичних кеса, на коме је закључено да је наплата, која је почела 16. априла, успела да смањи употребу кеса и до 50 одсто.

Према рачима начелнице одељења за управљање отпадом, Радмиле Шеровић, очекује се да ће нови Закон о амбалажи и амбалажном отпаду, који би требало јасно да пропише начин уклањања и ограничења употребе пластичних кеса, бити донет 2019.

„Министарство заштите животне средине ће током 2018. започети израду Закона о амбалажи и амбалажном отпаду, а нове измене закона извршиће се по узору на Директиву о пластици ЕУ, која прописује начин смањења употребе пласичних кеса. Одредбе те Директиве биће пренесене у домаће законодавство, а очекује се да ће нови закон бити усвојен 2019. године“, рекла је Шеровић, али није могла да потврди да ли ће закон подразумевати и забрану употребе кеса.

Она је подсетила да је Министарство, као једну од мера сузбијања пластичних кеса на тржишту Србије, увело таксе за произвођаче пластичних кеса, које су ниске за произвођаче биоразградивих и високе за приозвођаче неразградивих.

Како је навела, висина такси за произвођаче биоразградивих кеса по тони је 1.296 динара, а за произвођаче неразградивих чак 25.940 динара по тони.

У 35 земаља света употреба пластичних кеса је потпуно забрањена, ЕУ је донела иницијативу о смањењу употребе танких пластичних кеса, а Хрватска, Словенија и Црна Гора потврдиле су да ће следити ту директиву, док је Србија, такође, на том путу.

Наиме, у понедељак, 16. априла, почела је наплата кеса у „Shop&Gо“ радњама, трговинског ланца „Делез“, а Никола Папак, менаџер за коропративне кумуникације тог трговинског ланца, каже да су људи радо прихватили ту иницијативу.

„У нашим радњама спровели смо и анкету која је показала да ће 75 одсто грађана убудуће користити цегер, али и да су свесни у којој мери пластичне кесе угрожавају животну средину“, рекао је Папак.

Он је указао да се за само прва три дана наплате пластичних кеса смањила њихова употреба и до 50 одсто, што је, како је додао, показатељ да се иде у добром правцу.

На панелу је, такође, закључено да акценат не би требало да буде висина накнаде на кесе, већ све веће коришћење памучних торби уместо кеса.

Они који се жале да су накнаде високе и да је то још један удар на џеп потрошача, поручују на панелу, могу, једноставно, понети торбу и не платити никакву накнаду.

Кесе су само један делић пластике која се користи и која на крају заврши у природи, речено је на панелу, на коме је поручено да ћемо се кеса можда и „отарасити“, али питање је како ћемо онога што је у кеси – пластичних флаша, чаша, паковања за слатикше…

ТопПрес/ Извор: Танјуг