Јулијанску Нову годину, која се вечерас дочекује, обележавају Српска, Руска и Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, као и православни верници у Јапану и другим државама широм света.

И ова јулијанска, и како се још зове, „српска или православна“, Нова година биће дочекана у складу са епидемиолошким мерама.

У Храму Светог Саве на Врачару у поноћ ће бити служена литургија и молебан за благослов новог лета Господњег.

„Година која је за нама била је година озбиљних искушења, а наш народ се нашао пред озбиљним испитом – испитом вере и трпљења, љубави и смирења“, саопштено је на сајту Храма.

Први дан јулијанске Нове године, 14. јануар, у Републици Српској је нерадан.

Јулијанску Нову годину у региону обележавају православни верници у Србији, Црној Гори, Републици Српској и деловима Федерације БиХ, где живе, Северна Македонија и у деловима Хрватске.

Дочек јулијанске Нове године у Црној Гори је забрањен на отвореном и затвореном у складу са мерама које је донело Министарство здравља.

Ипак, према неким записима, српска Нова година није само календарска, већ је настала као знак отпора покушајима да се затре српски идентитет.

Она није почела да се слави јавно и пркосно 1919. године, када је Краљевина СХС за ванцрквене сврхе усвојила нови грегоријански календар.

Штавише, СПЦ се залагала за усклађивање календара и за то ангажовали великог научника Милутина Миланковића.

Срби су постали сумњичави тек 1923., када је из Загреба поручено да православна славља наводно штете привреди и трговини.

„Трговинско-обртничка комора из Загреба поднела је 12. фебруара 1923. представку Министарству социјалне политике о потреби изједначења календара с обзиром на штете које по привреду производи слављење верских празника по два календара“, записано је у документима.

Комора је, наиме, сматрала да би изједначење календара утицало и на смањивање верских разлика у земљи.

Противници промена у Православној цркви плашили су се преласка на нови календар због унијаћења, а зебњу Срба су појачали исти захтеви из хрватских градова где су били јаки центри фрањеваца, носилаца идеје да у Хрватској и БиХ нема српског становништва, већ само поправослављених Хрвата.

Прославу нове православне организовала је прва београдска „Касина“, а следећих година су се придружиле све престоничке кафане, биоскопи, домови ратника-инвалида…

У комунизму је славље српске Нове године било забрањено.

У Архиву Југославије постоје документи који стриктно наређују да се новогодишњи поклони повлаче из продаје у време верских празника, што није важило и за католички Божић, јер је претходио интернационалној прослави Нове године.

Постојала је стриктна наредба да 13. јануара кафане морају да се затворе најкасније до 22 сата.

Ипак Срби су наставили да славе, кришом и из ината, ризикујући дочек у притвору.

Честитке Додика и званичника РС

Српски члан и предедавајући Предедништва БиХ Милорад Додик и званичници Републике Српске честитали су грађанима јулијанску Нову годину, уз жеље за добро здравље и напредак.

„Желим вам свима много здравља, радости и успеха и да Нова година донесе напредак и благостање“, навео је Додик честитки.

Додик је пожелео да у 2021. години код свих људи ојача вера у будућност, међусобно поверење, солидарност и разумевање, те да се цели свет избори са пандемијом вируса корона која је однела бројне животе, саопштено је из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

„Желим вам да овај празник проведете у добром здрављу и расположењу са својим најближим и нека вам предстојећа Нова година донесе напредак, личну и породичну срећу“, поручио је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је у честитки поводом српске Нове 2021. године свим грађанима Републике Српске који празнују по јулијанском календару, пожелела да им Нова година донесе, пре свега, добро здравље, свеукупни напредак, личну и породичну срећу.

„У уверењу да ће 2021. годину обележити заједништво, стабилност и просперитет, срдачно вас поздрављам“, навела је Цвијановић.

Премијер Републике Српске и БиХ Радован Вишковић такође је грађанима, који поштују јулијански календар, пожелео срећну Нову 2021. годину.

„У име Владе Републике Српске, и своје име, свим грађанима Републике Српске и БиХ који празнују према јулијанском календару желим срећну и успешну Нову годину. У години која је пред нама желим вам добро здравље, радост и просперитет. С уверењем да ћемо у новој, 2021. години, превазићи сва искушења и изазове с којима смо суочени, те да ће нова година бити година нашег даљег развоја и напретка, срдачно вас поздрављам“, поручио је Вишковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг