РИНА

Пријепоље – Вечерас са заласком сунца за муслимане у Србији и широм света почиње месец Рамазан, а у понедељак са изласком сунца почиње први дан поста.

Рамазан ће трајати 29 дана колико ће верници постити, први дан поста је сутра, а пост завршава 4. јуна када наступа Рамазански бајрам.

„Након јације  – намаза вечерас ће се клањати први теравих – намаз који ће у пријепољским џамијама почети у 21.38 сати“, казао је главни имам меџлиса ИЗ Србије у Пријепољу Надир еф. Дацић .

Он је истакао да се у месецу Рамазану душе чисте постом, и позвао све вернике да ојачају веру доброчинством и молитвама и да пуне своја срца позитивном енергијом.

„Рамазан је време када верници преиспитују своје поступке, опраштају и траже опрост од других, чувају се од порока, лоших мисли и дела, када ујељују милостињу, воде већу бригу за болесне, сиромашне и све оне којима је неопходна помоћ“, поручио је Дацић.

Током Рамазана обавезан је пост и то се сматра једним од стубова ислама, а захтева потпуно уздржавање од јела и пића и телесних задовољстава од зоре до заласка сунца.

Иначе, Рамазан је девети месец муслиманског, лунарног календара. То значи да сваке године пост почиње 10 или 11 дана раније у односу на почетак поста претходне године. Муслимани на тај начин могу да доживе рамазански пост у сва годишња доба, како зими, када су дани краћи, тако и лети, када су дани дужи и када се од постача очекује већи труд.

 

ТопПрес/ РИНА