Фото: Топ Прес

Неумереност у јелу и пићу су саставни део готово сваког празника, а без куваних и ишараних јаја Васкрс је незамислив. Ипак, ма колико нам неодољиво деловала, не би требало јести више од три кувана јаја дневно и то без меса, саветују нутриционисти.

– Здрава одрасла особа би требало да једе од једног до три јаја дневно. Међутим, спортисти могу појести и до осам јаја, али без жуманца, не због калорија, већ првенствено због холестерола. Жуманце садржи незаштићене масти и киселине које могу бити опасне ако се једу у великим количинама – каже нутрициониста Милка Раичевић.

Она објашњава да је једна од великих грешки коју праве верници током Ускрса то што комбинују кувана јаја са месом.

– Кувана јаја сама по себи имају сасвим довољно протеина и никако их не би требало јести са сланином, рибом или било којим месом. Када се тако упаре, добије се већа количина калорија и незаштићених масти, што посебно може бити штетно код особа које имају висок холестерол. Уместо тога, пожељно је јести кувана јаја са нечим зеленим, било да је то блитва, спанаћ или салата. Такође, не би требало претеривати ни са кечапом и мајонезом – објашњава наша саговорница.

Особе којима је нарушено здравље, као и деца, каже нутрициониста, могу појести једно до три јаја у току дана. Све преко тога може довести до нежељених последица.

– Лепо је бити у духу вере и уживати у празнику, али никако не смете провоцирати стање у којем се налазите. Рецимо, ако особа која има проблем са жучи поједе превише куваних јаја организам ће одмах одреаговати. Наравно, било да сте здрави или болесни, требало би бирати јаја најбољег квалитета, а посебно се препоручују органска или јаја од препелице, јер имају мање холестерола – каже Раичевићева и додаје да се јаја у салати понекад могу заменити чиа семенкама.

Предности куваних јаја

За разлику од пржених јаја која су изузетно калорична, посебно када се помешају са месом, кувана су далеко здравија, каже нутрициониста.

– Када кувате јаја, добро би било да не буду тврдо кувана, већ поширана, јер су здравија. Кувана јаја дају осећај задовољства због есенцијалне аминокиселине које подстичу добро расположење, посебно када једете само беланце. Осим расположења, пожељно их је јести када држите дијету, али и ако патите од остеопорозе. Пуна су витамина, на првом месту витамина Б, А и Д, као и холина који се налази у жуманцету. Одлична су и за превенцију рака дојке, за труднице, породиље и за лепшу кожу – каже нутрициониста Милка Раичевић.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Сузана Луковић