Топола –   „Неко има здраво срце, пун је снаге, волу реп да ишчупа па опет седи по цео дан, а ја само 18 одсто снаге срца и читав дан сам у покрету“, започиње своју причу Бобан Величковић (41) из засеока Ваганац, недалеко од Тополе.

До пре пар година Бобан је био  потпуно здрав. А онда, изненада, 2012. године завршио је свој радни дан у хитној помоћи, где му саопштавају да његово срце иде у ширину, маторо срце процењене старости двоструко више од година које је оставио иза себе.

„Увек сам био радан човек, никада нисам имао неке тегобе осим повремених главобоља. Када сам једног дана дошао са посла и почео да се изувам и скидам чарапе остао сам затечен, ноге су ми ненормално натекле, биле су да се уплашиш. Кренуо сам код доктора, почели су прегледи, и тад ми је дијагностиковано да је срце отишло у ширину, старо је око 80 година, и ради са 18 процената. Од те 2012. године ја сам на лековима, пијем чак  11 дневно, али и даље радим колико могу не бих ли породици обезбедио корицу хлеба“, приповеда Бобан Величковић.

У браку је од 2012. па у шали вели да је, можда, супруга Лидиј уморила то срце, али га сада и лечи.

„Супруга ради све послове како бисмо имали довољно за живот. То је највише надница, али не бира посао. Ћеркица Анђа нам је још мала, има 4 године, потребно јој је свега. А ја ето, са ових мојих 18 процената покушавам да будем вредан и радан као да сам здрав 100 одсто. Ја не смем да запињем, не смем у додир са апаратима који бацају варницу. Али, никада нисам одбио комшије да прискочим и помогнем све што је потребно. Колико ми срце дозвољава радим, волео бих да могу још и више“, одлучан је Величковић.

Бобан са супругом Лидијом, фото: ТопПрес

Бобан је 2015. оперисан, уграђен му је дефилибратор, помоћу њега ово храбро срце ради.

„Дефилибратор има три жице, плус, минус и уземљење, моје срце је повезано на тај апарат. Идем на контроле, пијем лекове. Један лек је скуп и ретко га купујем иако ми је доктор саветовао да га пијем редовно, али шта ћу… Не могу да га приуштим себи увек, немам довољно новца за то. На првом мест је наша мезимица, да има све за, мене и супргу колико остане“.

У организму Бобан сакупи више од 80 литара воде

„Редовно пијем лек за избацивање течности јер ми се око срца сакупља вода која ме гуши. Приликом задње посете доктори  су ми извукли 85 литара воде, од тад редовно идем на та испумпавања јер би ме вода угушила. Срце ми се у ширину померило 88 мм, чекам трансплатацију, ако нађу срце за мене. Због ћерке живим и борим се и са 18 одсто нећу да посустанем, попијем лекове и полако“, истиче храбри Шумадинац.

Даће Бог и пријатељи да поживи и са супргом отхрани њихову мезимицу.

ТопПрес