Топола – Сеоско гробље у Жабарима датира из давне  1840. године. Некада је било заједничко за села Жабари и Јунковац, око 30 ари је старо гробље а на површини од једног хектара ново.

„Савет месне заједнице је покренуо акцију чишћења и уређења гробља. Висока трава и растиње на појединим местима заклонили су споменике што је било јако ружно, нарочито на старом гробљу где народ слабије долази. Углавном грађани одржавају свако код својих најмилијих али има делова где нема посета и онда је на таквим местима огромна трава и људи не могу да прођу до својих гробова. Сматрамо да је одржавање гробља подједнако битно као и одржавање било које друге површине у селу“, казао је за ТопПрес председник месне заједнице Владан Весић.

Акцију чишћења гробља спровела је фирма „Зелени врт“ из Даросаве. Цена ове услуге је 30.000 динара а новац је прикупљен од мештана  села Жабари.

„Ангажовали смо фирму која се бави сређивањем гробља, грађани су се одазвали овој акцији, свако домаћинство је дало око 100 динара што је стварно минимална сума.  Тежимо ка томе да то радимо и даље, да стално буде чисто и уредно. Грађани кад крену на гробље углавном носе тримере, мотике, метле, рукавице прво се чисти па тек онда положе цвеће и пале свеће“, објашњава Весић.

Поред ове акције савет месне заједнице има у плану још активности, а у току је израда плана уређења гробља. Следећа активност могла би бити ограђивање гробља.

ТопПрес

Сређено гробље, фото: Владан Весић