Чачак – Да малина игра веома важну улогу у трговинској размени Србије са светом слажу се и стручњаци и без обзира на губљење лидерске позиције у произведеним количинама и даље важимо за произвођаче најквалитетније малине на свету сорте виламет, али се озбиљно морамо позабавити унапређењем производње и квалитетом који ће свежој малини отворити врата у свет.

Фото: ТопПрес

“ Виламет је доминантна сорта предвиђена за смрзавање и од ње се добијају најквалитетнији производи. Имали смо проблема са увозом заразног садног материјала сорте Микер и других сората ни сада ситуација није боља. Произвођачи се сналазе на разне начине све земље у којима се производи малина имају свој сортимент не би требало инсистирати на измени сортимента“, каже Александар Лепосавић, из чачанског Института за воћарство.

Фото: ТопПрес

Услед ниске цене која је 2017. пратила ово воће многи су одустали од производње па је пад произведених количина и производње знатно мањи каже Лепосавић.

„Прилично нереално да и даље имамо око 24 тоне, али многи су одустали од производње и то је довело до пада површина и количина које производимо“, истакао је он.

Фото: ТопПрес

Малина је ове године имала високу цену али услед раста репроматеријала питање је колико је ко на крају задовољан.

ТопПрес

Фото: ТопПрес