Топола –  Од времена династије Карађорђевић, па све до данас, опленачки крај познат је по винима достојним краљевских столова Европе. На сунчаним обронцима Опленца, у духовној престоници Србије, вино је вековима део културе, вере и обичаја. Једна од винарија из овога краја, ПИК Опленац почела је да исписује странице своје историје 1948. године када је основана у оквиру чувеног предузећа Навип.

Фото: ТопПрес

„ПИК Опленац је стара винарија, ове године пунимо 65 година постојања. Баштинимо и почетке краљевске винарије јер је била у нашем саставу, имамо баш дугу традицију. ПИК Опленац је једна модерна винарија била и сада је, трудимо се да одржимо стари стил у новом руху.  Прерађујемо око милион литара вина, циљ је  да нашим купцима дамо нешто што раније није било препознатљиво за ПИК. Имамо преко 30 хектара винограда, откупљујемо са преко 300 још додатно и  имамо око 50 добављача из целе Србије. Некада су ПИК Опленац красиле колоне трактора и приколица са грожђем, тога немамо више али смо сачували велику производњу.  Обилазимо наше добављаче, са њима сарађујемо интензивно, радимо на квалитету и редовно се прати производња и врши контрола“, изјавио је за ТопПрес Ђорђе Дамјановић технолог у винарији ПИК Опленац.

Ђорђе Дамјановић, технолог у винарији ПИК Опленац, фото: ТопПрес

Својим капацитетима и квалитетом вина из ове винарије нашла су се на самом врху Балкана. Настављајући традицију дугу више од 60 година, овде се производе вина карактеристичних цветних и воћних арома.

„Ми смо извозно орјентисана винарија у руском власништву. Углавном производимо вина од интернационалних сорти, шардоне, траминац, совињон блан, мускат отонел, каберне совињон, мерло, вранац. Вина производимо за шира тржиста, годишња производња варира зависно од године, углавном је до милион јединица. Извозимо у земље региона, Црна Гора, Бугарска, Босна, Мађарска, Кина, Русија, Америка, испитујемо и нова тржиста као што је Холандија. Жеља нам је да ова вина буду светски препознат бренд, да се зна да је из Србије“, каже Дамјановић.

Фото: ТопПрес

Приликом посете винарији ПИК Опленац, уз дегустацију вина, можете се препустити уживању у аутентичној атмосфери која одише спојем уметности и модерног дизајна. На овом месту су чак снимане и серије о вину а гости долазе са свих страна.

Винарија ПИК Опленац са традицијом дужом од 60 година, фото: ТопПрес

„У ПИК Опленац долазе странци, Вијетнам, Холандија, долазе и туристи који су у  посети Тополи па сврате и код нас. Такође и организоване туре, развијен је и банкетни туризам а у понуди имамо велики капацитет, четири  дегустационе сале, можемо да примимо више гостију и преко стотину у једном тренутку. Приликом посете гости овде могу да добију једну интересантну причу о винарству јер смо колевка српског винарства, да уживају у  инпознатној збирци антиквитета и да се упознају са идејама за развој туризма. Ово је једна велика винарија, грађена  у француском стилу са две барик сале и два нивоа испод земље, имамо увек нове производе и велике планове везане за туризам. ПИК Опленац шири производне капацитете и уједно правимо хотел који ће бити луксузнији, намењен викенд туризму али ће бити више апартманског типа да људи уживају у вину, Тополи, Опленцу да се посвете целој Тополи а не само једној винарији“, закључује технолог винарије ПИК Опленац.

Спој традиције и модерног у винарији ПИК Опленац, фото: ТопПрес

Савремени објекти који се на овом месту граде употпуниће туристичку понуду не само винарије већ читаве Тополе. Иначе, у Тополи се вински туризам последњих неколико година интензивно развија.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Винарија ПИК Опленац почела је да исписује странице своје историје 1948. године, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес