foto top presfoto top pres

Топола- Данас је Свети Трифун заштитник виноградара, традиционално у селу Липовац домаћини су посетили своје винограде и симболично орезали чокоте, од данашњег дана почиње резидба.

Село Липовац овај дан посебно прославља, сваке године на Светог Трифуна  виноградари домаћини заједно са мештанима села одлазе у виноград и у присуству свештеника традиционално ломе колач и орезују први пут у овој години своје чокоте. Овај светац сматра се заштитником винограда и винара па се због тога посебно обележава.

Домаћин ове године је  Жарко Петровић, пољопривредник и виноградар који сваке године шири своје засаде.

„ Наше вино и грожђе се углавном пласира на домаћим пијацама, поклањамо пријатељима  син ми је наследник у овом послу и доста ми помаже хвала Богу па су млади у нашем селу још увек везани за родитеље и за пољопривреду и прихватају се сваког посла. Планова увек има ширимо засаде тренутно смо негде на 3,5 хектара а у овој години подижемо нових 50 ари, углавном винске сорте“ рекао је Петровић.

Председник општине Топола Драган Живановић посетио је винаре и пожелео им родну годину.

„Наша општина је препознатљива по виноградима, имамо осам регистрованих винарија и они су наш понос сваке године ја долазим у Липовац и заједно са домаћинима орезујемо виноград и прослављамо Светог Трифуна, мали је број винограда како је некад било али у плану је да се отвори још више винарија и да се засади шире“, изјавио је Живановић.

ТопПрес

Ломљење колача, фото: ТопПрес
Ломљење колача, фото: ТопПрес
Domacin Zarko Petrovic, top press
Домаћин Жарко Петровић, фото: ТопПрес
Резидба, фото:  ТопПрес
Резидба, фото: ТопПрес