Топола –  Виноградарство  је присутно у општини Топола још  из римског периода. Генерације су одрастале узгајајући винову лозу и припремајући вино, засади под овом културом се из године у годину шире па за Тополу многи кажу да је „српска Тоскана“.

Фото: ТопПрес

„Са римском културом на наше просторе донели су и културу узгајања винове лозе. Увек су виногради опстајали на овом подручју чак касније видимо по пописима из турских тефтера да су се огромне количине пореза плаћале  на основу винограда.  У нашој далекој историји присутно је вино и виноградарство што је и данас  традиција.  Тренутна ситуација што се тиче виноградарства у нашој општини је веома повољна, имамо огромне површине под виноградима и долазимо до историјског максимума. Ту је и низ  винарија, поред Краљевске имамо и приватне а присутан је тренд међу Тополским винарима а то је могућност преноћишта и то је један нови вид развоја винарства што је за нас нова понуда и у туристичком смислу. То су луксузни смештаји и у наредном периоду општина Топола може искористити све те потенцијале што се тиче виноградарства и туризма“, изјавио је за ТопПрес Игор Петровић, председник општине Топола.

Председник општине Топола Игор Петровић , фото: ТопПрес

Локална самоуправа је препознала невероватне потенцијале управо у винском туризму па кроз разне мере подршке стимулише пољопривреднике да унапређују своју производњу.

„Држава даје одређене подстицајне мере, општина Топола такође, имамо рекордне субвенције што се тиче пољопривреде и ако посматрамо развој сеоског и винског  туризма  у наредном периоду, дефинитивно окосница развоја општине Топола пре свега треба да буде пољопривреда туризам и винарство. Да би то омогућили поред свега што радимо оно што је неопходно је да обезбедимо једну акомулацију воде јер било шта да се ради у пољопривреди ако нема воде ту нема перспективе. Ми већ реализујемо један такав систем у три села и показаће се у пуном светлу оправданост тако велике инвестиције. Ми имамо невероватне потенцијале из области пољопривреде а винарство и виноградарство су нешто што нам је најважније и у наредном периоду ћемо наставити са субвенцијама и мерама подршке за наше пољопривреднике. Тренутно у Шумадијској регији односно Удружењу винара има осам винарија са територије општине Топола ту је и неколико у припреми имамо и дестилерије. Вино и ракија је нешто што је невероватно развијено уз тај додатак око туристичког смештаја мислим да ће бити велика развојна шанса и постављамо један нови стандард у винарству што се тиче саме Србије“, истиче Петровић.

У част грожђа и вина у Тополи се дуже од пола века одржава „Опленачка берба“

Од далеке 1962. године, у Тополи се сваког другог викенда у  октобру одржава привредно-туристичка манифестација Опленчка берба. Истовремено са овом светковином траје и Сабор изворног народног стваралаштва, а све у част вина и грожђа. Улице до Опленца испуњене су бројним штандовима на којима се између осталог може купити врхунско грожђе и вино.

Опленачка берба у част вина и грожђа, фото: ТопПрес

„Опленачка берба се у  континуитету одржава већ скоро 60 година и то је једна од посеценијих привредно – туристичких манифестација у Србији и налази се у ‘топ 5’ манифестација у Србији.
После 2020. године када нисмо одржали Опленачку бербу у пуном капацитету већ само у једном дану поново смо се ове јесени  вратили традицији тродневног одржавања, али на временске прилике нисмо могли да утичемо. Киша је умањила посећеност али традицију смо наставили и Опленачку  бербу одржали“, каже први човек општине Топола.

Ова општина свој развој базира на пољопривреди и према речима председника општине друга је у Шумадијском округу што се тиче увећања спољнотрговинског суфицита, док је зарада Тополске привреде  увећана за 30 одсто.

ТопПрес

Фото: ТопПрес