Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Више од половине грађана Србије има вишак килограма

13

Око 58 одсто одраслих грађана Србије има прекомерну телесну масу, а 25 одсто њих је гојазно, док су прогнозе да ће до 2020. чак 44 одсто мушкараца и 31 одсто жена бити гојазно.

С обзиром на те податке, Министарство здравља покренуло је кампању “Тежи равнотежи”, коју подржавају и компаније Удружења за прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије (ПКС) и које следе препоруке Светске здравствене организације о ограничавању садржаја шећери, соли, засићених масти и транс-масних киселина у својим производима.

Кампања се спроводи у циљу превенције гојазности код деце и одраслих.

Секретар Удружења ПКС Димитрије Ивановић указао је да су друштвено-одговорне компаније Бамби, Coca-Cola, Dr. Oetker, MARBO Product, Mars и Nestlé, чланице Удружења за прехрамбену индустрију ПКС, препознале значај те кампање и удружиле своје ресурсе и знање са циљем да допринесу даљем системском решавању проблема гојазности и раду на превенцији тог изазова модерног друштва.

“Навођење нутритивних и здравствених изјава је прописано Законом, у Србији је тај пропис на снази од јула 2018. године. Неопходно је да нутритивне и здравствене изјаве на производима буду засноване на научним чињеницама, и да представљају производ тачно и искрено”, указао је Ивановић на другој едукативној радионици за медије у оквиру кампање.

Руководилац радне групе за квалитет, декларисање и означавање хране у Министарству пољопривреде, Бранислав Ракетић, представљајући новине које доноси Правилник о декларисању, означавању и рекламирању хране, истакао је да сви производи морају да имају нутритивну декларацију на којој су наведени подаци о нивоу шећера, соли, масти и осталих вредности које производ садржи.

“Нутритивна декларација обавезна је за све производе, уз одређене изузетке. Пооштрена је одговорност свих у чијој је надлежности декларисање хране, а потрошачи добијају информативнији извор приликом куповине производа, који је за произвођаче доста захтевнији у односу на данашњи Правилник”, рекао је Ракетић.

Професорка Медицинског факултета у Београду, Будимка Новаковић, истакла је да у Србији 58 одсто одраслог становништва има прекомерну телесну масу, а 25 одсто је гојазно.

Додала је и да према епидемиолошким прогнозама, 2020. године биће гојазно чак 44 одсто мушкараца и 31 одсто жена.

Представница Удружења за прехрамбену индустрију ПКС у радној групи за квалитет, декларисање и означавање хране у Министарству пољопривреде која је припремала нови правилник, Драгана Стикић, каже да је нутритивно декларисање као законска обавеза од половине ове године један од начина да се потрошачима помогне у доношењу одлука при избору намирница.

Према њеним речима, законска обавеза је навођење нутритивних података за 100г односно 100 мл производа, а додатно тражене су и информације за меру порције, као и проценат референтног уноса.

Понављање информација на предњој страни паковања, објашњава она, додатно помаже потрошачу да направи избалансиран и одговоран избор, а произвођачима је остављен избор да у таблици прикажу унос нутријената од јавно здравственог интереса, како би сваки потрошач врло брзо могао да препозна колико порција производа који купује чини укупан унос наведених нутријената.

Додаје и да неки од произвођача иду и корак даље, па су те вредности означили бојама семафора (зелен, жуто, црвено), како би се одмах препознало шта тај производ доноси организму и укупној прехрани.

Стикић указује да су пооштрени и стандарди за рекламирање хране и пића, како би се осигурала заштита деце, промовисао здрав начин живота и подржали родитељи.

Закључак данашњег скупа био је да одговорност за балансирану исхрану обавезује како произвођаче, тако и потрошаче, а за решавање кључних изазова неопходна је уска сарадња владиних институција, јавних здравствених и друштвених организација и индустрије, као и друштвених организација.

Прва радионица за медије одржана је крајем августа на Чиготи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup