Висок проценат полена у Српском багремовом меду

Висок проценат полена у Српском багремовом меду

Погон Наш мед из Раче је на Италијанско тржиште извезао 84 тоне багремовог меда, а анализе показују да је мед високог квалитета и да има висок проценат полена.

Откупљена су четири шлепера багремовог меда, а наредних дана ћемо платити и преузети и пети. Анализе су биле перфектне по свим параметрима, а посебно смо задовољни високим процентом полена, каже за Танјуг Председник Савеза пчеларских организација Родољуб Живановић.

Купци захтевају да у меду нема пестицида и антибиотика, а да анализе које се раде на њих морају бити нула, каже он и указује да је Италија најзахтевнија када је квалитет меда у питању.

Анализе меда, се према речима Живановића раде, у земљи где купац хоће.

Пре извоза меда, узима се узорак меда од пчелара, хомогенизују се узорци и шаљу на анализу у иностранство. Ако је мед добар, преузима се, хомогенизује и направи се једна серија од 21 тоне меда и поново се шаље на финалну анализу која треба да покаже проценте полена у меду, појашњава Живановиц.

Додаје да је доста багрема измрзло, те да је тешко предвидети када ће следећи шлепер меда бити извезен.

Багремов мед је, иначе, најзанимљивији на светском тржишту, највише се тражи и има најбољу цену, а председник Савеза пчеларских организација закључује да увозимо мед по дупло нижим ценама него што га извозимо.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI