Влада Србије усвојила је на данашњој седници измењену Уредбу о програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“, којом су повећани износи новчане накнаде незапосленим младима, који ће бити укључени у овај програм по новом Јавном позиву.

За младе са средњим образовањем износи су повећани са 22.000 на 25.000 динара месечно, а за младе са високим образовањем са 26.000 динара на 30.000 динара месечно, саопштено је из Владе.

Нови Јавни позив расписаће Национална служба за запошљавање у понедељак, 22. августа, а све информације биће доступне на веб сајтовима: www.nsz.gov.rs и www.mojaprvaplata.gov.rs.

До сада су реализована два циклуса Програма у који је укључено око 18.000 младих.

Циљ Програма јесте оспособљавање за самосталан рад 10.000 младих са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година, без радног искуства, који се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.

Програм се спроводи код послодавца који припада приватном или јавном сектору, док приоритет имају послодавци из приватног сектора, а нарочито послодавци из девастираних подручја.

Програмом „Моја прва плата“ стварају се додатне могућности за оспособљавање, стицање првог радног искуства и повећавање прилика за конкурентније иступање младих на тржишту рада и запошљавање, имајући у виду да је положај младих на тржишту рада неповољнији у односу на општу популацију у Републици, наведено је у саопштењу.

Трећи јавни позив за Моју прву плату са повећаним накнадама

Национална служба за запошљавање расписаће у понедељак, 22. августа, нови, трећи јавни позив за програм „Моја прва плата“, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић.

Министарка Кисић је навела да је Влада Србије на данашњој седници, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, усвојила измене Уредбе о Програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“, чиме су се стекли услови за расписивање трећег јавног позива овог програма.

Кисић је истакла да ће у оквиру трећег круга бити повећане месечне новчане накнаде младима, корисницима овог програма, за око 15 одсто, саопштило је ресорно министарство.

До сада су реализована два циклуса овог програма, у који је укључено око 18.000 младих, нагласила је министарка Кисић.

Навела је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поносно на досадашње резултате, будући да је 42,2 одсто младих засновало радни однос након завршетка првог циклуса, а да се очекује да после другог циклусног периода тај број буде и већи од 50 одсто.

„Вођена овим одличним резултатима, држава се одлучила да младима поново да прилику да стекну своје прво радно искуство. Тиме држава показује да итекако води рачуна о својим младима и да тежи да им се пружи шанса да покажу колико знају и умеју“, рекла је Кисић.

Она је најавила да ће држава врло брзо покренути и нови пројекат који ће се односити на студенте завршних година факултета, а у оквиру којег ће им бити омогућено да раде и зарађују и током студирања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг