Топола – Најстарији мештани села Загорица још увек приповедају како се давне 1944. године срушио Амерички авион испод Калипоља  у атару званом Јаребице. Доказни материјал, делове срушеног авиона већ 75 година чувају овдашњи мештани.

„То се десило на неких 1.000 метара од засеока Мирковићи где је  моја кућа, у авиону су били пилот и копилот. Убрзо по паду авиона окупило се много мештана. Међутим , када се зачула Немачка  паљба са Калипоља сви су се разбежали. Остало је неколико најхрабријих. Приликом пада дошло је до деформација тако да врата авиона нису могла да се отворе. Врата су секирама развалили Младен и Радојко Мирковић а пилоте из авиона извукли Раја Милићевић , Милоје Јовановић и Милован Лекић. Један пилот је био повређен и није могао да хода, њега је Раја Милићевић носио на леђима око 15 километара“, присећа се  за ТопПрес Драган Јовановић.

Према речима овдашњих мештана Немци су убрзо стигли на место пада авиона,  покупили наоружање и муницију из авиона и повукли се ка Калипољу. Нису залазили ка селу  Загорица јер је терен био прилично неприступачан.

„По повлачењу Немаца мештани су опустошили олупину авиона. Једна врата од авиона и дан данас служе сврси, налазе се на објекту за свиње код мог брата. Друга мала врата су код председника сеоског фудбалског клуба Мике Милићевића, потомка Раје који је носио повређеног пилота на леђима. Из шлема је до недавно један пас пио воду“, тврди Јовановић.

Кроз смех нам прича како су другог пилота који је био црнац цео дан Загоричани купали на извору мислећи да је потамнио од дима који се створио од пада авиона.

ТопПрес

Мика Милићевић поред врата од авиона, фото: ТопПрес