Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић најавио је повећање плата од 1. јануара за припаднике Војске Србије за 25 одсто. Не говорим само о официрима, подофицирима и професионалним војницима. Говорим и о цивилном сектору, који ради у техничко-оперативним, техничко-ремотним секторима, око 3.700 цивила у служби војске Србије, а који су неопходни за логостичку подршку и развијање нових система у Војсци Србије навео је Вучевић и додао да ће то бити убедљиво највеће повећање у целом јавном сектору.

Припадници Војске Србије ће добити три месечне плате више него што су имали у овој години и ја ћу се борити да тај стандард расте из године у годину, изјавио је Вучевић за ТВ Пинк.

Мој апел је да се иде у снажнију промоцију и популаризацију Војске Србије, хоћемо да видимо много више младића и девојака у служби војске. Наравно, када дође моменат разговараће се и о неком виду обавезног служења војног рока и модернизацији наоружања и опреме каже Вучевић и додаје “Морамо да сагледамо ситуацију у свету и региону, не желећи да ратујемо, не значи да не смемо бити спремни“.

Министар Вучевић нагласио је да ће се држава Србија бринути о својим људима на Косову и Метохији, да неће дозволити сукобе.

Србија неће дозволити ратне игре Приштине, неће бити Олује и Бљеска. Хајде да се вратимо за преговарачки сто. Србија се неће одрећи своје територије. Јуче је председник угостио високу делегацију НАТО пакта, ми смо добили уверавање да ће КФОР радити у складу са својом мисијом, односно да не дозволи да дође до ескалације на Косову и Метохији и штити све грађане, без обзира на етничку припадност, на тој територији.

Ми смо апсолутно за мир, никакав сукоб не желимо. Желимо да отварамо ауто-путеве, фабрике и нове гасоводе. Али то не значи да ћете малтретирати Србе, ми вас молимо да не изазивате Србију и немојте нас терати да немамо други излаз. Јер ће се Србија онда борити свим средствима, пре свега политички. Ја верујем у рационалну и одлучну политику коју спроводи председник републике Александар Вучић и цео тим. Грађани треба да знају да ће руководство учинити све да не буде сукоба, а Срби с КиМ морају да знају да неће бити дозвољен погром Срба и нико се неће иживљавати над њима. Срби ће пружити демократски отпор. Људи неће Куртијеве таблице. Они нама нису дали могућност да пређемо на статусно неутралне таблице.

Министар Вучевић је нагласио и да се нада да ће земље Квинте извршити притисак на приштинску власт и успети да их одговоре од одлуке која треба да ступи на снагу 1. новембра.

Србија ће подвући црвене линије

Министар одбране изјавио је, поводом француско-немачког предлога за КиМ, да он нема права да говори о садржају документа, јер је договор да се не објављује, али да ће Србија дати конструктиван одговор и подвући црвене линије преко којих неће прећи.

„Могу да кажем да они нама нису дали часа да се чују наши ставови и мишљење, стога ће наш одговор бити конципиран да ми инсистирамо да се наставе разговори, а не да се стави неки документ на сто по принципу ‘узми или остави’. Немогуће је за нас да албанска страна добије све, а Србија ништа“, рекао је Вучевић на ТВ Инсајдер.

Вучевић, новоизабрани потпредседник Владе, министар одбране, члан Савета за националну безбедност, каже да Србија ради све да очува мир и ако је до Србије, па и Срба са КиМ, све ће бити мирно.

У тој функцији је и јачање Војске које, како каже, планира да настави и у том смислу је поносан што ће управо ова Влада омогућити повећање плата од 25 одсто за официре и део цивилног особља у служби Војске Србије.

На питање да ли се на седници Савета за националну безбедност одржаној у четвртак разговарало о употреби Војске, а имајући у виду да је председник Србије након седнице безбедности цитирао управо део Резолуције 1244 и то део о повратку српских снага безбедности на Косово, Вучевић каже да су разматране све опције за заштиту становништва на КиМ.

„Србија не жели никакве ратове, сукобе. Србија сматра да је боље и хиљаду пута се састати и разговарати, причати, бити за столом, а не у рововима. Немамо намеру и жељу да водимо ратове. Али да још једном подвучемо то што ми причамо о миру и стабилности, не значи да смо слаби и неодлучни“, рекао је он.

Вучевић је рекао и да је данас у међународним односима „фестивал лицемерја“.

„Цео свет прича о територијалном интегритету, о непровредивости граница Украјине. Зар је нормално да се Србији намеће да су само наше границе повредиве, или да се у неким документима каже да су границе неповредиве али након рушења српских граница“, додао је он.

На питање да ли је усклађивање спољне политике Србије са ЕУ и увођење санкција Русији једно од тежих питања за нову Владу, Вучевић је одговорио да му није јасно зашто се у Србији сваки дан поставља питање увођења санкција, „као да сами себи треба да отежамо положај“.

„Ми имамо закључке које је дефинисао Савет за националну безбедност и Влада Србије и држимо се њих. Ако дође до промене ставова, јавност ће бити обавештена. У овом тренутку Влада не разматра увођење санкција Русији“, навео је он.

Вучевић је рекао да се од Србије тражи да спроведе „два супротна процеса“, да подржи независност и територијални интегритет Украјине, а да истовремено одрекне дела своје територије.

Вучевић је рекао и да је именовање директора БИА кадровско-политичко решење које ће се на политичком нивоу и решавати и да на првој седници Владе није било речи о томе.

Вучевић као природни процес види смену поједних министара из редова СНС-а.

За реакцију Зоране Михајловић након одлуке странке да она после 10 година више не буде део Владе, Вучевић каже “да највише говори о њој“, јер су, како је рекао, ти исти људи које је оптужила гласали за њу претходних десет година.

Када је реч о доскорашњем министру одбране, а пре тога министру полиције Небојши Стефановићу, који је, како је раније саопштено, након одлуке странке да више не буде део Владе и да настави рад у СНС, само захвалио саопштењем, Вучевић је рекао да се цени коректан однос Стефановића.

„Цени се један коректан однос Небојше Стефановића, што није радио оно што су радили неки други и није изашао први дан одмах да пљуне своју странку и све оно што је имао као подршку од своје странке“, рекао је Вучевић.

На питање како за страначку функцију може да буде подобан неко за кога су поједини страначки функционери наводили да је одговоран за прислушкивање председника државе, па и да има везе са мафијом, Вучевић каже да су, када је реч о Стефановићу, испуњени сви захтеви општинских и градских одбора странке који су тражили његову смену са функције у Влади.

На питање како на репутацију Владе Србије утице то што ће поново генерални секретар владе бити Новак Недић, којег су медији доводили у везу са хулиганским групама и кланом Вељка Беливука, Вучевић је одговорио да мисли да је Недић озбиљан правник, да је добро вршио посао секретара и да је зато добио поверење и у новом мандату, и да је, ако неко сматра да постоје докази да је урадио било шта незаконито, то ствар за надлежне органе.

Вучевић је уверен да ће у поступку против групе Вељка Беливука бити утврђене све чињенице, па и да ли је тацно оно што су оптужени износили као део своје одбране, а тиче се тврдњи да су имали контакте са највишим представницима власти.

Казао је и да је очигледно да одбрана те екипе процењује да је време за неке њихове политичке игроказе да би добили на посебној тежини и да би се приказали као жртве.

ТопПрес/ Извор: Пинк,НС Уживо,РТВ, Танјуг