Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас потписивања уговора за испоруку савременог наоружања и војне опреме између Министарства одбране, предузећа Одбрамбене индустрије Србије и ЈП „Југоимпорт-СДПР“, саопштило је Министарство одбране.

„Данас је више предузећа са Министарством одбране, али и међусобно, потписало уговоре у вредности од 9,7 милијарди динара, од тога ново наоружање и војна опрема у вредности од 6,2 милијарде динара биће испоручено Војсци Србије. То је фантастичан резултат, до пре неколико година готово незамислив“, рекао је Вучевић.

„Наша наменска индустрија под предузећем ‘Југоимпорт-СДПР’ ће припремити наоружање и војну опрему за извоз у вредности од 3,5 милијарде динара, тако да показујемо и своју конкурентност и добар тренд на трећим тржиштима, односно на међународном тржишту. Тиме, наравно, повећавамо и учешће војне наменске индустрије у укупном бруто друштвеном производу Републике Србије“, изјавио је министар.

Он је истакао да је веома поносан на све који су учествовали у припреми свега овога и додао да је, уз подршку председника Републике и Владе Србије, Србија у стању да има ове буџете који су били немогући или тешко оствариви у претходном периоду, а данас су конкретизовани.

„Ово је велика подршка Одбрамбеној индустрији Србије, наменској индустрији за радна места. Велика подршка за Прибој, за фабрике ‘Застава оружје’ и ‘Застава ТЕРВО’ из Крагујевца, за ‘Прву петолетку’ у Трстенику, за ‘Јумко’ у Врању, ‘Телеоптик-Жироскопи’ из Земуна, ‘Југоимпорт-СДПР’ као интегратор и не треба заборавити ‘Слободу’ Чачак и ‘Крушик’ из Ваљева, као важне фабрике за тај део Србије и за целу Србију. Свима им честитам и чекамо да испоруче оно што је данас уговорено“, поручио је Вучевић

Уговоре за испоруку савремених сложених борбених система и муниције, који ће директно допринети унапређењу способности Војске Србије, потписали су представници Министарства одбране, „Застава оружје“, ХК „Крушик“, „ФАП Корпорације“, „Застава ТЕРВО“ и „Југоимпорт-СДПР“.

Како је наведено, у име Министарства одбране уговоре је потписао представник Управе за набавку и продају Сектора за материјалне ресурсе пуковник Драган Панић.

На данашњој свечаности потписани су и уговори за модернизацију средстава у Војсци Србије, а кооперантске уговоре са предузећем „Југоимпорт-СДПР“ потписали су представници предузећа „Телеоптик-Жироскопи“, „Сензор Инфиз“, „Застава ТЕРВО“, „Борбени сложени системи“ и представник компаније „Јумко“.

Потписани су и уговори између предузећа Одбрамбене индустрије Србије и „Југоимпорт-СДПР“ за кооперацију у пословима извоза нових борбених система.

Наведене уговоре потписали су представници предузећа „Југоимпорт-СДПР“ са кооперантима „Застава ТЕРВО“ и „Слобода“ Чачак, а у извозном послу укључени су и „ФАП Корпорација“, „Прва петолетка-наменска“ и ТРЗ Чачак.

Потписивању уговора у Великој ратној сали Старог генералштаба присуствовали су државни секретари у Министарству одбране Миле Јелић и Немања Старовић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић, представници Министарства одбране, Војске Србије и Одбрамбене индустрије Србије.

ТопПрес/  Извор: РТВ