Вучић: Додатних 100 евра за младе до почетка јуна

Вучић: Додатних 100 евра за младе до почетка јуна

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да је договорено да се младима исплати крајем маја, почетком јуна још једном свота од 100 евра.

„Малопре смо завршили састанак премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и ја и могу да обрадујем људе. Видећете да то нема везе са изборима, а могли смо да то учинимо и пре избора. Ми ћемо крајем маја, почетком јуна младима од 16 до непуних 30 година дати још по 100 евра“, казао је он за ТВ Хепи.

Истакао је да је држава спремна да издвоји још око 102 милиона евра за младе.

Вучић је казао да држава брине о мајкама и очевима, од којих су много умрли, али треба да се води брига и о младима.

„Они нису имали своје животе због ове пошасти. Ова исплата је начин да покажемо још бригу према њима, али и укажемо да морају да поштују процедуре када држава нешто даје. Могу да рачунају на најмање још по 100 евра до краја маја, почетка јуна“, нагласио је он.

Такође је казао да за три дана креће исплата од 20. 000 динара пензионерима, што ће државу коштати 34 милијарде динара, односно 305 милиона евра.

„Ми тиме показујемо да у време короне, кризе за коју нисмо криви, како енергетске, тако и инфлаторне у целом свету, желимо да помогнемо људима, да подстакнемо додатну потрошњу, као што подстичемо додатне инвестиције и извоз, да бисмо економски раст подигли на виши ниво. То је суштина напретка и шта можемо да урадимо за људе“, истакао је Вучић.

Преговарамо са 92 инвеститора, вредност инвестиција 7,3 милијарде евра

Вучић је изјавио да се у овом тренутку преговара са 92 инвеститора о евентуалном улагању у Србију, а укупна вредност инвестиција је 7,3 милијарде евра.

„То је више од 35.000 нових радних места“, нагласио је Вучић.

Он је рекао и да је рекордна запосленост у Србији – преко 2,3 милиона запослених, додајући да чак недостају различити профили, а посебно занатлије, од заваривача, возача, бравара, механичара, електричара…

Председник је поручио да је важно да се настави низ успешних година у погледу привлачења страних директних инвестиција, али и да се морају јачати домаћи инвеститори.

Као пример јаког домаћег привредника, навео је фирму „Инмолд“, Горана Јанковића, који у Пожеги запошљава 400, а у Прибоју још 160 људи.

„Он је наш човек, живео и радио у Немачкој, али вратио се. Има изванредне инжењере, али код њега раде и млади од 16-17 година, који ће ту имати загарантован, добро плаћен посао. Он је себи кревет направио у фабрици, он живи за то, а такви људи праве страшан продор за Србију, они су наша снага“, приметио је Вучић.

Додао је да ће ускоро у Србију почети да се враћају и лекари, као и медицинске сестре.

Такође, навео да ће држава морати да враћа и занатлије, мајсторе, зидаре, молере, тапетаре… јер они недостају, али и истакао да ће плате у Србији расти брже него у Канади, Немачкој, Аустрији, па ће и њихов повратак бити известан.

„Онда је питање тренутка када ћемо да их вратимо у земљу, на исток, у Шумадију, Београд, Ниш, свуда“, додао је Вучић.

Поновио је да верује да ће у мандате нове владе, односно до краја њеног мандата, просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.

„Морамо то да урадимо чувајући финансијску стабилност и ниво јавног дуга, и тако ће људи имати наду за себе и децу и многи ће кренути да се враћају. Зато морамо да будемо дисциплиновани и одговорни“, рекао је Вучић.

Он је констатовао да у томе државу може да омете једино нека нова економска криза, наводећи да верује да ће Русија и Украјина наћи мирно решење проблема, те онда неће бити бриге за будућност континента.

Али, и поред тога, рекао је да је данас издат налог да се обезбеде довољне резерве шест прехрамбених производа, уља соли, брашна, али и грашка, пасуља, конзерви…

„Морамо да убацимо и да набављамо додатне количине дизела, бензина. Све то да купимо, а да не угрожавамо висину јавног дуга, и то радимо“, рекао је Вучић.

Поновио је да ниједна кућа, стан у Србији није остала без грејања, иако Европи погађа економска криза, замерајући себи што није препознато тренутак у којем је почела да расте цена бакра, како би Србија правовремено реаговала.

„Сада морам да будем бољи отац“

Вучић се осврнуо на нову ситуацију у породици насталу након смрти његове бивше супруге и мајке њихове деце Данила и Милице, речима да сада мора да буде бољи отац.

Вучић је казао да не мисли да је некоме у Србији важно каква је атмосфера сада код њега, али да је свакако трагедија да је једна млада особа од 55 година преминула.

Поделио је у вечерашњем разговору бригу за децу, јер како је рекао Милици и Данилу сада је јако тешко.

Данило је каже био више везан за мајку, Милица се, додаје, вратила на студије, где је сама, па има мало већу бригу за њу, и теже је поднела смрт мајке него што је очекивао.

Смрт мајке, додао је, увек нешто што човек тешко поднесе, у којој год години живота она умрла.

„Али прегрмеће они то, а ја морам да будем бољи отац, јер је мајка углавном водила рачуна о њима. Сад је моја обавеза да о томе бринем сваки дан. И о оним стварима о којима нисам бринуо, у чему ће ко да оде на посао, да помогнем око књига које треба да се набаве, када треба да иду да купе нешто, да питам да ли су јели или не“, објаснио је он.

Што се Вукана, најмлађег сина тиче, каже да је као чигра.

Изразио је жаљење што, упркос чињеници да је скратио посету Кини, није стигао да помен преминулој бившој супрузи.

Одбио је да говори о ружним коментарима и свему што је писано после њене смрти и захвалио се свима који су изразили саучешће.

„Што се тиче ових немам ни жеље, ни снаге, ни потребу да било шта коментаришем. Све су говорили о себи. Боље је ништа на то не додати“, казао је он.

Вучић је рекао да му је Ксенија била пријатељ за цео живот, са којом је разговарао и пред долазак на телевизије.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI