foto-ilustracija-profimediafoto-ilustracija-profimedia

Уместо досадашњих 39.000 за рођење првог детета, сви родитељи у Србији од 1. јула добијаће 100.000 динара – захваљујући изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом. Иако је првобитно било планирано да се овај износ подели на 24 рате, законодавац је одлучио да новчану честитку родитељи добијају у пуном износу, с обзиром на то да трошкови када беба дође на свет износе најмање хиљаду евра.За рођење другог детета родитељи ће добијати 10.000 динара месечно током две године, за треће дете по 12.000 динара месечно десет година, а за четврто 18.000 динара месечно такође десет година. Те мере важиће за сву децу која су рођена после 25. децембра прошле године, кад је Закон ступио на снагу.

С обзиром на то да је родитељски додатак мера популационе, а не социјалне политике, надлежни су одлучили да овај новац добијају родитељи сваког детета у Србији – без обзира на приходе које остварују и имовину коју имају. Једини услов за остваривање овог права јесте редовна вакцинација деце у породици и редовно похађање припремног предшколског програма, односно основне школе.

– Приликом подношења захтева за остваривање права на родитељски додатак родитељи ће се изјаснити да ли су редовно вакцинисали сву децу у породици и да ли деца редовно похађају школу. Ове чињенице биће проверене и уколико се утврди да ови услови нису испуњени, неће бити исплате родитељског додатка.

– Постављање услова за остваривање права на родитељски додатак недвосмислено исказује намеру државе да води бригу о здравственом стању, као и о васпитању и образовању детета – објашњавају у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Политика