foto-profimedia

Друштвено-одговорна кампања за борбу против пушења код младих MISSION: OXYGEN започета је у уторак и има циљ да у наредне три године оснажи примену законске регулативе у Србији, да младима на њима близак начин прикаже штетност дуванског дима и промени поражавајућу статистику, најавио је у уторак на конференцији државни секретар Министарства здравља др Ференц Вицко.

Према статистици Института за јавно здравље Србије, више од 40 одсто тинејџера је до своје 15. године пробало цигарете, а више од 15 одсто њих свакодневно пуши. Грађани Србије одвајају за цигарете чак пет милиона евра дневно, што значи да практично сваке године становници Србије потроше две милијарде еура на куповину цигарета. То представља целокупни годишњи буџет Фонда за здравствено осигурање Србије, кажу из министарства. Промоција здравља и здравственог васпитања је уграђена у стратегије, акционе планове и политике Владе Србије. Иако се у претходним годинама много улагало у кампање за промене у односу на „здраве стилове живота“, ако се погледа у статистику о оптерећеношћу болестима водећи здравствени ризици су и даље лоше навике у исхрани уз гојазност, пушење, конзумирање алкохола и недовољна физичка активност – рекао је државни секретар Министарства здравља др Ференц Вицко.

Пројекат MISSION: OXYGEN ће ући у основне школе у Србији, покренути бројне едукативне радионице, укључити промотере инфлуенсере, нудећи притом тинејџерима бољи, креативнији и здравији садржај.

План кампање је да се уз подршку Националне асоцијације родитеља и наставника Србије (НАРНС) наредне три године допре до 200.000 деце, старости између 10 и 12 година, како би заједно са креаторима политике, едукаторима и здравственим радницима деца схватила колико је дувански дим штетан.

О свим бенефитима пројекта, као и о неопходности одлучније борбе против дуванског дима, на едукативном панелу су осим организатора, говорили и Весна Савић Ђукић из УНИЦЕФ-а, Виолета Јовановић из НАЛЕД-а, Ксенија Пурковић из компаније Астра Зенеца, као и бројни стручњаци који се баве превенцијом пушења у Србији.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРОГРАМИ

– Министарство здравља се континуирано залаже за преветивне програме, а посебно се бори против болести зависности. С обзиром да и пушење изазива врсту зависности и да имамо неповољну статистику броја пушача код школске деце, то сматрамо врло важном борбом, посебно са обзиром да је очување здравља веома значајно код младих због далекосежних последица у каснијем животу – каже др Ференц Вицко.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости