За енергетску ефикасност домаћинстава 100-150 милиона евра

За енергетску ефикасност домаћинстава 100-150 милиона евра

Следеће године сигурно ће између 100 и 150 милиона евра бити уложено у подизање енергетске ефикасност и замену столарије само код домаћинстава, рекла је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

„Минимум улагања у енергетску ефикасност мора годишње у Србији мора да буде 150 милиона евра, да би Србија за пет година смањила потрошњу енергије бар за 30 процената“, рекла је она приликом посете компанији Зиђин у Бору.

Додала је да су улагања у енергетску ефикасност за Србију као једна нова електрана коју ћемо градити у наредних неколико година.

Она је оценила да ће процес енергетске транзиције у Србији у наредном периоду изродити инвестиције вредне 17 милијарди евра.

„Преко шест милијарди евра ће се улагати у електроенергетику, то је потпуно сигурно. Биће великих и средњих хидроелектрана, али ће се улагати у обновљиве изворе енергије, соларне и ветроелектране“, рекла је она.

Како је навела ради се о електранама од гигават и више, које ће бити изграђене у наредном периоду.

„Када кажем наредни период, то није за 5 или 10 година, него ту пред нама. Ове године ћемо направити одређене споразуме везано за обновљиве изворе енергије“, рекла је она.

Михајловићева је навела да се у рударство очекују улагања од преко 4-5 милијарди евра.

„Србија јесте рударска земља, и није то само угаљ о коме се често прича, него и неке друге минералне сировине чија је вредност преко 200 милијарди евра“, рекла је она.

Она је изнела очекивања да ће енергетика за неколико година изгледати другачије у односу на данашњу у Србији, и оценила да је у том сектору до скора било пуно дезинвестирања.

„Било је пуно прича да треба улагати, а суштински се мало улагало“, рекла је она.

Како је навела у енергетици Србија ће се са регионом повезати у гасном и електроенергетском смислу.

„Без тог повезивања нема нам лидерства у региону које ми желимо да имамо у енергетици“, поручила је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI