Више од 300 пацијената оболелих од мултипле склерозе (МС) почели су да примају савремену терапију, која им је сада доступна о трошку државе.

Само у Клиничком центру Србије укључено је 250 пацијената.

Претходних година лекови старије генерације били су доступни за 1.100 пацијената.

У овој години Републички фонд за здравствено осигурање финансираће лечење за још око 1.300 пацијената оболелих од МС-а и то за око 700 на иновативној терапији и око 600 на терапији старије генерације.

Тако ће лечење о трошку државе бити обезбеђено за око 2.400 пацијената који су оболели од МС-а.

Неуролог проф. Јелена Друловић из Клинике за неурологију каже да је уз огромне напоре, с обзиром на то да је епидемија вируса корона, РФЗО крајем априла, почетком маја спровео тендер за набавку лекова и да је више од 300 особа започело терапију. Остали ће бити укључени до краја године.

„Срећна сам што је Клиника за неурологију КЦС увела савремену терапију код више од 250 пацијената и још 200 особа на терапију коју смо до сада користили (интерферон и глатирамер ацетат)“, каже Друловић за Танјуг.

Епидемија вируса корона успорила је да се са применом савремене терапије интензивније почне и у другим универзитетским центрима где се лече оболели од МС-а – КЦ Војводина, КЦ Ниш и КЦ Крагујевац.

Постоје јасни критеријуми ко може да добије савремену терапију, која је иначе веома скупа.

Др Дуловић појашњава да сви пацијенти започињу лечење са старом терапијом и да она код половине пацијената даје добре резултате.

Друга половина захтева примену високоефективних терапија која до сада није била доступна у Србији.

„Сада можемо да лечимо пацијенте као што се лече било где у свету. То је огроман допринос, јер ће то омогућити да највећи број људи који има ову болест може да живи нормално“, истакла је Друловић.

Каже да је Клиника за неурологију успела да укључи велики број пацијената у терапију захваљујући огромној подршци и доброј сарадњи са управом КЦС, Министарством здравља и РФЗО.

И пацијенти су задовољни, јер им је по први пут ове године доступна иновативна терапија, а повећан је и број оболелих који се лече о трошку државе лековима из „прве линије“.

„Све терапије, када је у питању МС, су јако значајне. Од МС болују млађи људи између 20 и 40 године и терапија им много значи како би водили што нормалнији живот, имали што мање проблема, могли да стварају породицу, раде, граде каријере, воде потпуно нормалан живот“, каже председница Друштва мултипле склерозе Србије Весна Савић.

За оболеле је важно да што дуже остану радно активни. Мултипле склероза се не може излечити, али се терапијом може зауставити прогресија болести.

„Сада имамо све терапије које су доступне пацијентима у Европи и свету. Ово је велики помак и скок јер је број пацијената на терапији повећа за више од 100 одсто“, навела је Савић за Танјуг.

У Србији има око 9.000 оболелих од МС, а Савић додаје да ће се Друштво МС Србије борити да се сви пацијенти којима је потребна терапија лече о трошку државе.

Међу пацијентима који су укључени у савремену терапију је и Данијела Поповић Кениг, која је терапију почела да прима 6. августа.

Она има примарно прогресивни облик МС, за који до пре пар година није постојала циљана терапија ни у свету.

„Врло је важно нагласити да не може сваки пацијент да користи сваки лек. За мене терапија није постојала. Терапију коју сам почела да користим пре четири-пет година откривена, она је циљано прављена за примарно прогресивни облик“, нагласила је она.

Јуче је примила другу дозу терапије и каже да је рано говорити о помаку у лечењу и да је потребно да се прима бар годину или годину и по дана да се виде резултати.

ToпПрес/ Извор: Танјуг