Буџетски фонд Министарства државне управе и локалне самоуправе у циљу подршке општинама у напорима да обезбеде боље услове живота грађанима, у својим срединама обезбедило је 520 милиона динара. Конкурс ће бити расписан до краја недеље, а средства су до сада улагана у инфраструктурне пројекте, развој е-управе, организацију културних спортских, туристичких и других манифестација, као и превентивно деловање на смањењу ризика од климатских промена, елементарних и других непогода.

Министарство је током последње две године у ове пројекте укључило 106 градова и општина, а уложено је 810 милиона динара у 136 програма.

Од 2017. године, када су средства у овом фонду износила 10 милиона динара, она се из године у годину повећавају, па је наредне било 320, 2019. додељено је 490, да би сада МДУЛС определио 520 милиона динара.

– Позитивно сам изненађен досадашњим одзивом општина, јер су исказале велику потребу за оваквим фондом – каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе. – Почели смо са 10 милиона динара, а за три године обезбедили више од 11 милиона евра.

Међу успешним пројектима претходних година били су изградња моста у селу Хрвати у општини Рашка, затим адаптација робне пијаце у Краљеву, обновљена је стара школа у Севојну, зграда општине у Житишту, изграђен је фудбалски терен у Врњачкој Бањи. У Крагујевцу је саниран мост преко Лепенице, пси и мачке луталице добили су прихватилиште у Новом Пазару, изграђена је водоводна мрежа у Ћићевцу, док су Бабушничани и Бујановчани добили могућност електронског вођења седнице.

За осигурање имовинских интереса и пољопривреде подршку су добили Богатић, Александровац, Житиште, Блаце, Мерошина, Велико Градиште и градови Пожаревац и Чачак. Реализацијом ових пројеката смањује се ризик од директне штете на пољопривредним културама и на имовини локалне самоуправе.

Финансирају и манифестације

Са по 860.000 динара подржана је манифестација „Изађи ми на теглу“ у Зајечару, Белој Паланци, Кањижи, Владичином Хану, Димитровграду и Куршумлији. Биће подржана и организација Етно–сајма у Тополи, „Дрининогдана“ у Бајиној Башти, „Дана музике, екологије и спорта“ у Горњем Милановцу, „Пријепољског лета“, сврљишке „Белмужијаде“, „Дијалог кафе“ у Новом Пазару….

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости