За рад у иностранству пријавило се 30 радника Фијата

За рад у иностранству пријавило се 30 радника Фијата

Крагујевац – Први састанак радне групе која тражи решење за раднике који ће остати без посла у „Фијатовој“ фабрици у Крагујевцу, одржан је у Влади Србије. Градоначелник Крагујевца Никола Дашић навео је да се за рад у иностранству до сада пријавило 30 радника.

Радну групу чије је формирање, договорено на састанку премијерке Ане Брнабић са представницима синдиката и радника, који је у уторак одржан у Крагујевцу чине – преговарачки тим из фабрике, представници министарстава привреде и рада, Развојне агенције Србије и кабинета премијерке.

Настављано је изјашњавање запослених о одласку у иностранству које ће трајати до 15. јуна.

„Јуче се пријавило 30 људи, међутим, то је свакако велика одлука и верујем да је потребно неко време да се о томе размисли. Рок је до 15. јуна и тада ћемо направити пресек и знати тачно колико људи жели да оде да ради у иностранство и да прихвати оне услове који су побољшани прошли пут приликом преговора“, наводи градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Фијатовци који неће у Словачку чекају посао с минималцем

Радници Фијата који не желе у иностранство моћи ће да рачунају или на отпремнину или да им Влада Србије пронађе нови посао у кругу од 50 километара око Крагујевца, рекао је за Танјуг представник радника на данашњим преговорима Ђорђе Милојевић.

Он је поновио да је мало интересовање радника за понуђени одлазак у Словачку на рад, иако изјашњавање још није завршено.

Додао је да је део договора да радници којима држава буде тражила посао у околини Крагујевца имају право на бруто минималац од 47.000 динара од чега би сами плаћали доприносе.

Он наводи да ће им Влада Србије пронаћи посао према њиховим квалификацијама и да ће то трајати од три до пет месеци.

Милојевић каже да договор о отпремнинама још није постигнут иако има помака.

Отпремине ће бити тема састанка који је заказан за сутра у Београду.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI