Књиговође широм Србије на великим мукама, Фото: РИНА

Права радника приоритет су Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања а њихова заштита је и циљ измена закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, којим желимо да на стотине хиљада радника који раде сезонски преведемо у легалне токове, изјавила је ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Учествујући у раду Округлог стола посвећеног јубилеју, 120 година постојања Савеза синдиката Београда, она је рекла да је осим пољопривреде, где је закон до сада примењиван, највише радника на црно ангажовано у грађевинарству и туризму и кроз помоћ у кући.

Према њеним речима, они би били следећи који би били преведени у легалне токове, што значи да би за време које раде били пријављени и имали здравствено и пензијско осигурање.

Истакла је да неки термини у садашњем закону, попут поједностављено пријављивање, можда нису најсрећније изабрани и да ће бити замењени, али је суштина у томе да ће положај радно ангажованих бити побољшан.

„Од превођења у легалне токове користи ће имати прво радници а затим и држава, јер ће се за радно ангажовање уплаћивати доприноси. Тако је било и у пољопривреди, где су неки радници били пријављени први пут“, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је нагласио да мало организација слави овакав јубилеј, као што је 120 година синдиката Београда.

Указао је и да је синдикално организовање, уосталом као и радно ангажовање, претрпело велике промене али је изразио наду да ће без обзира на промене и изазове радници увек успети да се организују.

“ Сада смо сведоци да роботи обављају многе послове које су раније радили људи. То у ситуацији пандемије иде много брже него што се очекивало и раније претпостављало, а доводи до губитака многих радних места“, рекао је Орбовић.

Указао је и да се не зна довољно о условима под којима раде они који раде од куће, каква је њихова безбедност на раду и да је питање шта ће бити са њиховим радним местима када се пандемија заврши.

ТопПрес/ Извор: Танјуг