foto pixabay.comfoto pixabay.com

Зашто се јаја фарбају за Васкрс многи ни данас не знају, а још мање знају колико овај лепи чин има обичаја Један од најлепших обичаја за време Васкрса, је обичај фарбања јаја. Позадина овог обичаја има своју дугу историју.

Јаја и легенде о њима

По некој причи, римски војници, који су чували разапетог Христа на крсту, добијали су за ручак печену кокошку. Један од војника узразу бојазан да Христ не оживи. Они који су заједно са њима чували Христа рекоше да ће Христ оживети онда када печена кокошка полети и снесе црвено јаје и у том тренутку Христ узлете на небо!

Постоји и друго веровање по коме је Христова мајка оставила три бела јајета у стени где је Христ сахрањен, а када је Христ васкрсао ова три јајета пронађена су у црвеној боји. Бела боја је раније била боја жалости. Богородица је на гроб свом сину донела три бела јајета, која су веома битна у култу мртвих у то време. И у легенди о постанку света помиње се пра-јаје које се раздвојило на два дела.
Трећа легенда казује о Марији Магдалени која је дошла у Рим да проповеда о хришћанству, када је том приликом посетила и цара Тиберија, а као поклон донела му је корпу пуну јаја. Цар није веровао у Христово васкрсење, и рекао јој је, ако је то истина онда нека ова бела јаја промене боју из беле у црвену. Потом је Марија рекла: “Христос Васкресе” и јаја су постала црвена.

Јаје симбол живота и плодности

Као симбол живота јаје је служило и као средство помоћу кога се живот стварао, чувао и одржавао и та његова улога се среће у народној традицији Срба. Тако се породиљи јаје стављало у недра и провлачило кроз одећу, јер се веровало да ће јој то олакшати порођај-као што кокошка лако снесе јаје. Осим на плодност људи јаје је утицало на плодност усева и стоке.
Да би побољшали усеве, људи су разбијали јаје о главу вола који је упрегнут са десне стране или су га закопавали у прву бразду. Да би се побољшала плодност стоке или би јаје разбили од главу последње помужене овце или би га закопали у мравињак, а потом давали стоци с мекињама да га поједу, да би се на тај начин размножавали као мрави.

Историја симбола јајета у хришћанству

Наука користи симбол јајета да би показала однос језгра у Земљи, међујезгра и коре. Јаје је основ живота и као такво, драго је мртвима јер им се преко јајета даје оно шта немају, а то је живот.
Хришћанство је преузело симболуку јајета релативно касно, бојена јаја се први пут спомињу у 12, веку, а у Србији још касније у 16. веку. Међутим, народна предања која су бројна и међусобно различита, почетак бојења јаја везују ипак за Христово ускрснуће. Туцање јајима на Ускрс врши се јавни чин жртвовања.

ТопПрес/ Извор: Опанак, М.И.