Због неиздавања фискалних рачуна затворено је 29 спортских удружења и теретана на 15 дана, речено је данас Танјугу у Министарству финансија.

Пореска управа је у периоду од 5. маја до 4. октобра ове године извршила контроле евидентирања промета код 59 спортских удружења и теретана, и том приликом је код 29 пореских обвезника фискализације изречена мера забране обављања делатности од 15 дана, због неиздавања фискалног рачуна.

Међу затворенима има теретана, атлетских, кошаркашких, џудо, плесних и стонотениских клубова, који се налазе у Београду, Новом Саду, Панчеву, Зрењанину, Нишу, Крагујевцу, Врању, Зајечару, Пироту.

Код 30 пореских обвезника који су контролисани, нису утврђене никакве неправилности.

Према Закону о фискализацији, делатност спортске, забавне и рекреативне делатности није изузета од обавезе евидентирања промета на мало преко електронског фискалног уређаја.

То значи да су спортска удружења, друштва и савези у обавези да преко електронског фискалног уређаја евидентирају сваки појединачно остварен промет на мало извршен у оквиру наведене делатности.

Када спортска удружења и савези, као недобитне организације стичу само приходе од чланарина, добровољних прихода, донација и слично, а не остварују друге приходе продајом робе на тржишту или вршењем услуга уз накнаду, немају обавезу да остварене приходе евидентирају преко електронског фискалног уређаја, осим у случају када чланарина или други остварени приходи представљају накнаду за промет добара односно пружање услуга на мало.

Плаћање чланарине се сматра накнадом за промет када је плаћање чланарине услов за пружање одређених услуга или испоруку добара, као што су услуге тренера, коришћење или набавка спортске опреме и слично, кажу у Министарству финансија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг