Топола – Одавно су многи заборавили шта је „моба“, механизација је у великој мери заменила људску снагу а пољопривредници због брзог темпа живота не стижу да помогну својим пријатељима. Међутим, није свуда тако, баш у селу Војковци подно Рудника један млад момак покренуо је тешку машину не штедећи време и нафту и жње простране њиве и то без наплате.

„Имам око 20 хектара обрадиве земље од тога ове године за жетву сам имао четири хектара. Са мојим комбајном жњем своје њиве и осталима у селу ко ме позове. Не узимам новац јер није све у новцу, то су моји пријатељи, рођаци, комшије и они помогну касније мени,  да ли машинама или физичким радом углавном се испомажемо али наплате и новца нема“, рекао је Никола Мијаиловић за ТопПрес.

Никола жње али без наплате, фото: ТопПрес

Он истиче да му не представља проблем да обрађује своју дедовину али и да поред тога помаже другима.

„Комбајн је марке Massey ferguson, стар је око 30 година али ме добро служи. За хектар жетве потроши око 15 литара нафте а иначе се комбајнирање наплаћује око 100 еура по хектару. Ја пожњем око седам хектара да кажемо бесплатно али моји пријатељи то знају да цене и помогну ми кад је мени помоћ потребна“, каже Никола.

Овај двадесетдвогодишњи младић одлучио се да своју будућност гради на селу, како каже није тешко радити ко воли да ради а марљивим радом може и да се заради.

Кад је село сложно тад ни посао на њиви није тежак а за Николу овдашњи мештани имају само речи хвале.

Никола жње а сви помажу, фото: ТопПрес

„Има пет година од како он комбајнира а да нам не наплати, наравно да смо одушевљени тиме јер такав гест од једног младог момка у данашње време није лако видети. Млади данас неће да раде ни своје имање зараста у коров а камоли туђе, ал он ради своју земљу а помаже и нама, зна да је тешко створити новац и онда помаже нама да скинемо летину а ми помажемо њему да одради све послове. Мени је пожњео три хектара динар ми није узео али ја ћу њему помоћи шта год затреба само кад ми је пшеница у дворишту“, вели Бојан Мијаиловић, Николин комшија.

Војковчани кажу да Никола свакоме помогне шта год да затреба, балира сено, покоси траву, а недавно је отелио и краву.

ТопПрес