Топола – Честе кише у време жетве створиле су бројне проблеме код пољопривредника. Већина домаћина са својих њива успела је да скине само јечам  док је пшеница остала. Обилне падавине довеле су до пропадања зрна, чиме је квалитет смањен. У селу Загорица пожњевено је свега 10 одсто засејаних површина.

„У највећи број њива неће моћи да уђе комбајн још пет до десет дана, док се потпуно не осуши тло. Принос је преполовљен, квалитет зрна веома лош. Највећи део пожњевене пшенице ће моћи да се користи једино за сточну храну. Све парцеле у нашем селу су у сличној ситуацији“, казао је за ТопПрес Драган Јовановић.

Он додаје да на парцелама где је усев полегао, због плављења река и где је класје окренуто према земљи дошло је и до проклијавања зрна тако да такво зрно може да се користи само за сточну храну. Иначе Јовановић има хектар ипо под пшеницом, једино што је успео да пожње био је јечам.

Река Каменица и Кубршница својим изливањем поплавиле су бројне парцеле, због честог присуства воде и стабљика пшенице је изгубила квалитет. Слама је видно тамније боје, без карактеристичног мириса.

На откупу цена хлебног зрна је 16 динара по килограму док је зрно лошијег квалитета 12 динара. Већина домаћина ће ове године својом пшеницом нахранити стоку.

ТопПрес