Кнић – Иако су скупили новац да се преселе у иностранство и тамо започну нове послове, Маријана (29) и Немања (32) Димитријевић ипак су се предомислили и одлучили да та финансијска средстсва уложе у куповину француске расе оваца и врате се у Немањино родно село Баре које се налази на територији општине Кнић. Почели су од нуле, а након годину дана и огромног уложеног труда данас имају малу фарму на коју су поносни.

„Раса ил де Франс препозната је у читавом свету, јер те овце дају највише меса, али и најкавалитенијег. Позната је по свом изузетном квалитету трупова, имају мало кости а више меса. Високо су плодне и дају здраве јагњиће, добре су мајке и лако прихватају младе. Немамо проблема са пласманом на тржишту јер је месо изузетно тражено, а и цена је боља него за остале расе“, изјавио је за РИНУ овај млади пољопривредник.

Млади Димитријевићи своју будућност граде на селу, фото: РИНА

На фарми тренутно имају 30 оваца и једног овна. Немањи око свих послова помаже супруга Маријана на коју се и води пољопривредно газдинство. Имају двоје деце, Хелену и Огњена који иако мали врло добро знају шта су јагњад, кукуруз и сено, па врло често и они помажу родитељима и хране овце.

„Дуго сам радила код приватника, а онда сам схватила да радећи за себе и на свом, могу много више да створим за своју децу. Вратили смо се на село и никад се нисам покајала. Није било лако, Немања и ја све сами радимо, али велика смо подршка једно другом и сигурна сам да заједно можемо остварити све наше циљеве. Не могу да кажем да је лако, устајање рано ујутру и целодневни рад на сеоском имању, али ипак овај живот никад не бих мењала за живот у граду“, одлучно каже Маријана.

Димитријевиће посетила и народна посланица Сандра Божић, фото: РИНА

Њихов циљ јесте да њихово стадо броји 100 оваца и на добром су путу да то и остваре. Уз помоћ Минситарства пољопривреде добили су субвенције и на основу тог новца саградили савремену шталу у којој се сада налазе њихова грла.

„Општина Кнић позната је као развијен пољопривредни крај и зато ми као локална самоуправа улажемо велика средства за субвенционисање произвођача, нарочити нам је драго кад видимо да има све више младих који се одлучују за живот на селу и на тај начин знамо да она коначно оживљавају, да неће бити угашена. На нама је да младима који се длучују на тај корак, обезбедимо све потребне услове да ту живе и раде, а пре свега најважније су путна и комунална инфраструктура“, каже Срећко Илић председник општине Кнић.

Председник општине Кнић најавио велика улагања у пољопривреду, фото: РИНА

Вредне Димитријевиће посетила је и народна посланица Сандра Божић истичући да је слика срећне српске породице која се успешно бави пољопривредом једна од оних на коју је највише поносна.

„Када видите ове вредне људе, јасно је да је могуће успешно радити на свом огњишту. Они су подтстрек за све младе људе и волела бих да ова слика оде далеко. Ови људи иако јако млади, имали су вољу, снагу и мотивацију да у сесоком газдинству покрену успешну пољопривредну производњу и да граде своју будућност. Све време се говори о значају родне равноправности, а ова породица је управо најбољи пример у пракси и Маријана која поносно стоји као власница газдинства“, рекла је Сандра Божић.

ТопПрес/ РИНА

Мали Огњен одраста у здравој средини, фото: РИНА