Горњи Милановац – Да хуманост не познаје границе, то је показала Живанка Ивановић Жижа, која је из свог родног Крушевца отишла, и сродну душу пронашла сто километара даља. Стигла је у Горњи Милановац, и своје племените особине понела са собом, и као таква учинила још једно добро дело. Испред своје обућарске радње направила је пулт где ствари које јој доносе суграђани оставља за оне којима је то потребно.

– Идеја је постојала одавно, јер смо пре овога супруг Иван и ја сакупљани новац за болесну децу којима је била неопходна новчана помоћ. Организовали смо неколико акцију у којима је сакупи око 100.000 динара који је у тим моментима био огроман новац. Када смо видели да горњомиланочани радо дају новац у те сврхе, да су хумани, а кука доброте у овом граду више нема, одличили смо да ставимо испред наше радње где гравитира велики број грађана, а у близини је и пијаца. Испред смо стављали углавном зимске ствари, јакне и обућу и народе је то одлично прихватио и те прве ствари које смо изложили су се разграбиле. Након тога определили смо се искључиво за обућу, јер тога овде у Горњем Милановцу није било, и људи када виде овакав један гест, пресрећни су – казала је за РИНУ, Живанка Ивановић из овог града.

У Горњем Милановцу некада су постојале куке доброте, где су такође суграђани доносили ствари, желећи да поклоне другима, данас то ради Жижа.

– Ја се трудим да обућу коју изнесем и оставим на овом месту, да то буду добро очуване, и да онај ко изме, да га служе дуго времена. Посебно ми је драго да, када дођу деке и баке и понесу по неку патикицу за своје онучиће.

Не само да је Жижа показала да има племенито срце, јер су се у ову акцију укључили и њени суграђани, који свакодневно доносе ствари за оне којима је то потребно у ових хладним празничним данима.

– Доносе јакне, џемпере и овим гестом сам видела да постоји још доста људи којима је људска солидарност потребна. Да они који имају мало више, поклоне онима којима је прекопотребно.

Жижин племенит подвиг брзо се прочуо не само Милановцем, већ и на остале градове. Са одушевљењем прихватају да учине добро дело, и разгале срца у празничним данима, онима који су слабијег материјалног стања.

ТопПрес/ РИНА