Чачак – Чачанско село Миоковци ове године је сијало пуним сјајем јер је у сваком воћњаку родила добра и квалитетна кајсија. Жуто злато је достигло  рекордне цене, а род у овом крају са рубним деловима Пријевора и Горевнице процењује се на око 90 одсто родности.

„Род је одличан, раније је мраз уништавао али ове године смо доста добро прошли. Квалитет је знатно бољи него претходних година, у овом воћњаку је мало ситнија али ко је резао има и крупноће, тако да смо све у свему и више него задовољни“, кажу чачански воћари.

Ово је највиша цена кајсије у протеклих неколико деценија и када се прерачуна родност и цена она је овом селу и крају донела између милион и по и два милиона евра.

Фото: ТопПрес

Након две године када род и није био тако добар, произвођачи су ове године са разлогом срећни јер је  род  одличан а цена за бераче задовољавајућа. Њима није сметала ни висока температура јер по први пут и једни и други након доста рада и труда дочекали су досбру родност и солидну цену а гране су се саме савиле од рода.

Иначе, ово село установило је пре једне деценије манифестацију посвећену управо овом воћу, која је име  села Миоковци пронела и ван граница наше државе.

ТопПрес

Фото: ТопПрес