Доктор Несторовић открио: Око 1. маја можемо да очекујемо крај епидемије, док ће њен врхунац бити за две недеље!

Доктор Несторовић открио: Око 1. маја можемо да очекујемо крај епидемије, док ће њен врхунац бити за две недеље!

Др Бранимир Несторовић каже да се према проценама очекује да се 70 процената људи зарази коронавирусом, као и да се врхунац епидемије тек очекује.

„Ми смо се сада највише бавили проширеним тестирањем, то је компликована процедура“, каже он.

Наводи да је циљ 5.000 тества дневно. Према његовим речима Сајам ће почети са радом сутра у 14 часова.

„Налазимо се у трећој недељи епидемије, за сада држимо се добро“, каже Несторовић.

На питање да ли су или не труднице заштићене од коронавируса он наводи да оне и када јесу заражене немају тегобе.

„Већина инфицираних нема скоро никакве тегобе, то је велики проблем“, додаје.

Ипак ово не треба схавити олако, налазимо се на почетку озбиљне фазе, сматра он.“Ако у понедељак будемо слични као сад можемо рећи да смо прегурали најгору фазу“, каже.

На питање шта се дешава са људима који су прво добили негативан тест, а затим је утврђено да су позитивни на коронавирус он наводи ниједан тест није 100% тачан, али да ипак немамо нагли скок инфицираних људи и да су већина релативно лаки болесници. Несторовић наводи да сапун не мора да убије вирус, нама је битно да смањимо, и додаје:

„Сапун је генерално одличан, неће убити вирус, али ће га ослабити“.

„Ово је нешто што ће променити свет, промениће нам навике, али и здравствене системе“, сматра Несторовић.Према његовим речима, бољи смо од већине земаља, а међу жртвама вируса имали смо тешке болеснике. Додаје и да се са вурусима тешко бори, јер се милијарде вирусних честица ствара великом брзином.

Како наводи – вирус најдуже живи на пластици и металу, док на одећи остаје до четири сата. Већина антивирусних лекова није деловала, према речима кинеских стручњака који су рекли да са тим не треба губити време. Лек против маларије се, са друге стране, показао одлично на почетку терапије.

„Хлорокин је доводио до смртних случајева код људи који су га превентивно узимали“, каже.

Људи без српског држављанства желе да дођу у Србију јер с проценили да је ситуациј стабилна, чак се, према речима др Несторовића, „шверцују“. Он наводи да око 1. маја можемо да очекујемо крај епидемије, док се врхунац очекује за две недеље. Превентивно инхалирање није решење, а превентива за вирус је добар имунитет. У Кини је било око 15 проценаа тешких пацијената, док је у Европи сутуација другачија – око 5 посто су проблематични пацијенти.

„Ако се, према проценама инфицира 70 процената људи, 5 посто од тога је ипак много“, наводи он.

ТопПрес/ Извор:  Курир.рс, Б92

KOMENTARI