Кон: Корона – још април и мај, од јуна олакшање

Кон: Корона – још април и мај, од јуна олакшање

Епидемиолог Предраг Кон очекује да ће епидемија корона вируса трајати до јуна, након чега очекује “озбиљно олакшање”, као и да ће Србија успети да се са њом избори.

“Епидемија ће свој максимум достићи у петој или у шестој недељи, а после тога ће трајати још неких месец дана, цео април, мај, од јуна очекујем озбиљно олакшање”, рекао је Кон гостујући на РТС-у, указујући да сада улазимо у четврту недељу епидемије.

Он је истакао да ће Србија да изађе из овога, не само као победник, већ и са осећајем да је у стању да се бори и са овом ситуацијом.

Грађанима је поручио да издрже јер ћемо се како каже након тога сви вратити нормалном животу, свим социјалним активностима и свему лепом што чини живот.

“Дочекаћемо заједно слободу”, навео је епидемиолог.

Говорећи о тренутном стању, Кон је навео да смо трећу недељу већ добили, а од четврте почиње нагли пораст броја, те да се мора пратити из дана у дан иако је данас забележен нагли пад броја заражених у односи на јуче, са 131 на 82.

“Сваки дан који добијемо у паду је добар за нас…свакако долазе топлији , сунчани дани када нешто треба да се деси, видећемо шта…свакако очекујемо да ослаби преносивост вируса то јест његов потенцијал”, навео је епидемиолог.

Указао је да се сада налазимо у најтежим недељама, те да је свима неопходна дисциплина.

Кон је лекарима такође поручио да издрже и да сви у овој ситуацији из себе извуку висе.

Указао је да епидемија Ковида-19 не може да се пореди са пандемијама грипа из 2009 и 2010. године, јер је сада смртност далеко већа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI