Крагујевачки клинички центар оспособљен за најсложеније операције врата и кичме

Крагујевачки клинички центар оспособљен за најсложеније операције врата и кичме

У складу са националном стратегијом формирања регионалних спиналних центара у Србији, Крагујевац наставља сарадњу са водећим домаћим и шпанским ортопедима и неурохирурзима. Клинички центар у том граду постао је референтна установа за лечење кичменог стуба пацијената из целе Србије, који су до сада на такве операције упућивани у иностранство.

После сложене операције вратног дела кичме, тридесетседмогодишња Крагујевчанка, успешно се опоравља.Тим лекара, предводио је нишки неурохирург Небојша Стојановић, уз асистенцију крагујевачких доктора. Циљ је да млади неурохирурзи овладају новим методама операција вратних пршљенова.

„Tо је много дуже трајало него што сам ја мислила, али на сву срећу,на време, на време је господин санирао то. Сад је добро, сад немам болове“, каже Јелена Стризовић, пацијенткиња из Крагујевца.

„Сваки дан у амбулантама нашим се јављају пацијенти који су дуготрајно лечени по физикалним центрима, али међу њима је доста кандидата за оперативно лечење, којима је то једини спас“, наводи доктор Војин Ковачевић, неурохирург Клиничког центра Крагујевац.

Поред домаћих стручњака, у лечењу пацијената из Србије, годину и по дана учествују ортопеди и спинални хирурзи из Шпаније. Четворо пацијената са најтежим деформитетима кичме, у Клиничком центру у Крагујевцу, оперисао је доктор Хавијер Груесо. Сарадник водећих светских клиника вишедеценијско знање и искуство поделио је са крагујевачким колегама.

„Велики број пацијената има урођене деформитете и дегенеративне промене. Њима су потребне хитне операције, због могућих комликација.То су поремаћаји дисања, рада срца и угрожавање унутрашњих органа“, објашњава Хавијер Груесо из Универзитетске болнице Ла Паз у Мадриду.

За годину и по дана, у сарадњи са шпанским лекарима у Крагујевцу обављено је педесетак најтежих интервенција, код деце и одраслих, које до сада нису рађене у Србији.

Пројекту министарства здравља, придружили су се Клинички центар у Нишу и Институт Бањица.

Професор др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац, каже: „Очекиваче се већ на пролеће, једна озбиљна, озбиљна регионална конференција, где ћемо сагледати сопствене резултате, позвати колеге из иностранства и региона, и да размислимо у ком правцу иде спинална хирургија у овом тренутку у Србији.“

А, користи су вишеструке. Пацијенте у Србији, о трошку државе оперишу водећи светски експерти, интервенције су и до десет пута јефтиније него у иностранству, а наши лекари едукују се да убудуће самостално раде.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI