ММФ одобрио Србији нови програм сарадње

ММФ одобрио Србији нови програм сарадње

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда одобрио је Србији нови програм сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике, саопштила је Народна банка Србије.

Програм представља континуитет у односу на стендбај аранжман из предострожности који је Србија успешно завршила у фебруару 2018. године.

„Циљ програма је одржавање макроекономске и финансијске стабилности и наставак структурних и институционалних реформи за подстицање бржег и свеобухватног раста, стварања нових радних места и побољшања животног стандарда“, наводи НБС.

Аранжман је одобрен за период од 30 месеци, а напредак договореног економског програма пратиће се путем пет полугодишњих разматрања резултата на којима ће се давати оцена његовог спровођења.

Инструмент за координацију политике представља нови механизам подршке ММФ земљама чланицама, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

На седници Одбора извршних директора ММФ оцењено је да је Србија успешно решила макроекономске неравнотеже и повратила поверење, као и да економски изгледи земље остају позитивни.

Међутим, констатовано је да је Србија је и даље подложна утицају регионалних и глобалних кретања и нестабилности са међународног тржишта.

Како се наводи у саопштењу НБС, указује се и да би кашњење у спровођењу структурних реформи или нарушавање фискалне дисциплине могло угрозити поверење и смањити изгледе средњорочног раста.

ТопПрес/ Извор: Бета

KOMENTARI