Обезбеђен рекордан број вакцина против сезонског грипа, имунизација грађана почиње 1. октобра

Обезбеђен рекордан број вакцина против сезонског грипа, имунизација грађана почиње 1. октобра

Имунизација грађана Србије вакцином против сезонског грипа почеће, како је и планирано, 1. октобра, а ове године је обезбеђен рекордан број вакцина, односно више од 500.000 доза, саопштило је данас Министарство здравља.

Министарство у саопштењу наводи да је тренутна епидемиолошка ситуација у нашој земљи стабилна и да одлазак у здравствене установе у овом тренутку не представља велики епидемиолошки ризик по грађане који би да се вакцинишу.

„Управо из тог разлога, а у циљу добијања најефикаснијег и најделотворнијег имунитета стеченог вакцином, препоручује се имунизација у наведеном термину, од 1. октобра. Од посебне је важности да се вакцинишу хронично оболеле особе као и особе са удруженим болестима“, наводи се у саопштењу.

Министарство здравља је у складу са глобалном пандемијом корона вируса као и повећаним интересовањем грађана, ове године обезбедило рекордан број доза вакцина против грипа, више од 500.000 доза.

Вакцине против грипа ће за све грађане бити бесплатне, а тренутно се врши њихова дистрибуција здравственим установама, како би грађанима у свим домовима здравља биле доступне већ од 1. октобра.

Поред тога, ове недеље почиње и дистрибуција вакцине против пнеумокока установама за смештај одраслих и старих лица.

Наведена вакцина је према свим досадашњим истраживањима имала изузетно позитиван утицај у погледу борбе против корона вируса, стога се препоручује имунизација старијим лицима, а биће доспутна и свим другим грађанима који желе да се и на овај начин заштите од узрочника болести против којих су вакцине обезбеђене, а које могу да се појаве у наредном периоду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI