Почела берба грожђа: Гроздови пуни шећера али квалитет осредњи

Почела берба грожђа: Гроздови пуни шећера али квалитет осредњи

Топола – У српској Тоскани, како многи називају предео подно Опленца почела је берба грожђа. Врело лето допринело је да грожђе буде слатко, али и ситно. Квалитет таквих гроздова прати и нижа цена која се креће од 60 до 150 динара за килограм.

„Продајем грожђе у Београду и цена је око 60 динара за килограм, то су стоне сорте Кармен, Мишел, Викторија. Прошле године је град обрао све тако да нисмо имали један квалитетан грозд, ове године је ситуација боља али ипак то није онај квалитет који може бити“- казао је за ТопПрес Душан Креманац из села Винча.

Овај виноградар гаји винову лозу на површини од 70 ари.  Како је рекао, већи део рода пласираће на пијац.

Према речима узгајивача винове лозе са ових простора,  грожђе је ове године осредњег квалитета. Вишој цени се сви надају јер тренутна цена која достиже 150 динара за килограм, није довољна да подмири трошкове улагања.

ТопПрес

Почела берба грожђа, фото: ТопПрес

KOMENTARI